Czwartek, 16 Sierpnia 2018 roku.

GIS ostrzega przed nasionami chia

Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej (chia)w niektórych kategoriach środków spożywczych (np. jogurtów, deserów).

W opinii z 2009 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo całych i mielonych nasion chia. Dane toksykologiczne nie wskazują na potencjalne negatywne skutki zdrowotne dla ludzi związane ze spożyciem tych nasion w ilości do 5 %. Nasiona te zostały dopuszczone do zastosowania wyłącznie do pieczywa zgodnie z decyzją Komisji nr 2009/827/WE. 

W związku z rozszerzeniem zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej na rynku jako nowego składnika żywności w 2013 roku brytyjska firma wprowadzająca ten produkt do obrotu przedstawiła informacje na temat bezpieczeństwa nasion chia. Na podstawie tych informacji państwa członkowskie i Komisja Europejska zgodziły się na rozszerzenie zastosowań nasion szałwii hiszpańskiej do 10 % w:

– wyrobach piekarskich

– śniadaniowych przetworach zbożowych

– mieszankach owoców, orzechów i nasion oraz

– w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maksymalnie 15 g.

W 2015 r. dozwolone zostało użycie nasion chia do soków owocowych oraz mieszanek soków owocowych w ilości 15 g/450 ml.

Zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej w produktach innych niż wymienione powyżej wymaga przeprowadzenia przez danego przedsiębiorcę procedury autoryzacyjnej określonej w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane. Za wprowadzanie do obrotu nowej żywności bez uzyskania zezwolenia, o którym mowa w art. 7 rozporządzenia nr 258/97 mogą być zastosowane kary np. grzywny czy ograniczenia wolności.

Źródło: Państwowa Inspekcja Sanitarna

Artykuły powiązane

  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]
  • Salmonella<br> znów atakujeSalmonella
    znów atakuje
    W ubiegłym roku w Polsce odnotowano nagły i wysoki, bo aż 90-proc. wzrost zgłoszeń zgonów z powodu salmonellozy. Jak wynika z […]
  • Przywóz żywności <br> na własny użytekPrzywóz żywności
    na własny użytek
    Ze względu na ryzyko wprowadzenia chorób do Unii Europejskiej istnieją surowe procedury dotyczące wprowadzania niektórych […]
  • Dodatki<br> do żywności – czy są kontrolowane?Dodatki
    do żywności – czy są kontrolowane?
    Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą […]
  • Fipronil w drobiuFipronil w drobiu W unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF znalazło się powiadomienie władz niemieckich […]
  • Czechy: pestycydy<br> w jabłkach z PolskiCzechy: pestycydy
    w jabłkach z Polski
    Czeska Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa (SZPI) poinformowała w poniedziałek o wykryciu pestycydów w jabłkach […]
  • Fakty i mity <br> o dodatkach <br> do żywnościFakty i mity
    o dodatkach
    do żywności
    Dlaczego mówi się, że dodatki do żywności są bezpieczne, a gdy czytamy o niektórych barwnikach okazuje się, że mają zły […]
  • Superfoods, <br> czyli superjedzenie!Superfoods,
    czyli superjedzenie!
    Superfoods to termin, który stał się bardzo popularny w ostatnich latach. Promowany przez żywieniowych influencerów, […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close