GIS: Wykryto niebezpieczne ilości bakterii w parówkach

picture (11)

W parówkach z szynki Simply food wykryto ponad trzykrotnie większą od zgodnej z prawem żywnościowym ilość baterii Listeria monocytogenes – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Ostrzeżenie dotyczy dokładnie produktu "Parówki z Szynki. Simply food 200g". Zostały one wyprodukowane przez Zakłady Mięsne Unimięs z Chrzanowa, a na rynek wprowadziła je firma Madej Wróbel.

Numer partii produkcyjnej na opakowaniu to: 180524001, nr operatora 28. "Nie należy spożywać parówek o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia" – ostrzega GIS.

GIS informuje, że bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.

O wynikach badania GIS poinformował Głównego Lekarza Weterynarii i organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu bezzwłocznego wycofania tej partii produktu z obrotu handlowego.

Źródło: GIS