Poniedziałek, 25 Czerwca 2018 roku.

Przybywa niebezpiecznych suplementów diety

Ponad 6 proc. suplementów diety skontrolowanych w ubiegłym roku przez Państwową Inspekcję Sanitarną zostało zdyskwalifikowanych ze względu na jakość zdrowotną – wynika z danych przekazanych przez Główny Inspektorat Sanitarny.

W Polsce działają 202 wytwórnie i 676 hurtowni suplementów diety. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła w nich w 2017 r. łącznie 1032 kontroli. W ich następstwie jej organy wydały 178 decyzji administracyjnych, z czego 47 skierowano do wytwórców suplementów diety, a 131 do hurtowni. Wydano też 38 decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu różnych produktów kwalifikowanych do grupy suplementów diety.

W 2017 r. laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach badań środków spożywczych przeanalizowały 4280 próbek suplementów diety, w tym 470 produktów z importu spoza UE, 662 z krajów członkowskich UE i 3148 produkcji krajowej. Inspekcja zdyskwalifikowała z powodów jakości zdrowotnej 6,24 proc. próbek suplementów. Najwięcej procentowo zdyskwalifikowano próbek środków z importu (13,20 proc. spoza UE i 13,14 proc. z Unii).

W 2017 r. wycofano z obrotu m.in. produkt pod nazwą "Klin-Kler" pochodzący z Chin. Ołów, który się w nim znajdował, przekraczał ponad 142-krotnie, a rtęć 2,6-krotnie najwyższe dopuszczalne normy.

GIS poinformował, że w 2017 r. w ramach europejskiego System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) odnotował 267 powiadomień dotyczących suplementów diety. Tylko pięć (czyli 1,9 proc.) dotyczyło produktów z Polski. Najwięcej, bo aż 42 proc., dotyczyło suplementów z USA, 30 proc. z Wielkiej Brytanii i 10 proc. z Chin. 16 proc. stanowiły powiadomienia w sprawie suplementów o nieznanym lub nieustalonym pochodzeniu.

Wśród wszystkich zgłoszeń do RASFF 21 proc. dotyczyło produktów stwarzających poważne zagrożenie dla zdrowia. Były to np. suplementy zawierające niedozwolony w żywności sildenafil (obecny w lekach na potencję), sibutraminę – substancję niedozwoloną w żywności, stosowaną w lekach hamujących łaknienie.

Jan Bondar, rzecznik GIS ocenił, że na polski rynek trafia coraz więcej niebezpiecznych suplementów. Każdego dnia dystrybutorzy zgłaszają do GIS około 20 nowych suplementów diety. Działa też ogromny rynek internetowy.

Bondar wyjaśnił, że aby wprowadzić na rynek nowy suplement diety, wystarczy wysłać do GIS powiadomienie. "Jeżeli ktoś nie spełnia nawet tak łatwych do realizacji zobowiązań, to z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć, że jego produkty są niebezpieczne" – stwierdził rzecznik.

Wskazał, że nie należy kupować suplementów przede wszystkim w sklepach internetowych, które są "zarejestrowane na jakichś wyspach, nie mają adresów, które można zweryfikować".

Podkreślił, że pacjenci, a przede wszystkim osoby cierpiące na choroby przewlekłe, kategorycznie powinni przed spożyciem suplementów skontaktować się z lekarzem. "Niektóre środki spożywcze, w tym suplementy, mogą wpływać na działanie leków – osłabiać lub zwiększać ich działanie" – powiedział Bondar.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Skandal z jajamiSkandal z jajami Jak wynika z informacji Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w Polsce wykryto jajka potencjalnie zanieczyszczone fipronilem. Nie […]
  • Skażone mleko<br> nie trafiło do Polski?Skażone mleko
    nie trafiło do Polski?
    Nie ma oficjalnego potwierdzenia, że produkty mleczne dla niemowląt francuskiej firmy Lactalis, potencjalnie zanieczyszczone bakterią […]
  • Fipronil w drobiuFipronil w drobiu W unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF znalazło się powiadomienie władz niemieckich […]
  • Suplementy diety<br> pod lupąSuplementy diety
    pod lupą
    Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę suplementy diety. Sprawdzała, jak są oznakowane, czy producenci nie wprowadzają konsumentów w […]
  • Jedzenie poza domem związane z wyższym poziomem ftalanówJedzenie poza domem związane z wyższym poziomem ftalanów Częste spożywanie posiłków w restauracjach czy fast-foodach może przyczyniać się do zwiększenia poziomu szkodliwych […]
  • GIS: Wykryto niebezpieczne ilości bakterii w parówkachGIS: Wykryto niebezpieczne ilości bakterii w parówkach W parówkach z szynki Simply food wykryto ponad trzykrotnie większą od zgodnej z prawem żywnościowym ilość baterii Listeria […]
  • Żywienie w żłobkachŻywienie w żłobkach To, co jemy jako dzieci, ma wpływ na nasze zdrowie. Ważne jest to, by od najmłodszych lat mieć dobre nawyki żywieniowe. Dlatego grono […]
  • Dodatki do żywności kontrolowaneDodatki do żywności kontrolowane NIK skontroluje dodatki do żywności. Inspektorzy będą sprawdzać wykorzystywanie chemicznych dodatków, by zweryfikować jakość […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close