Suplementy diety – bierz je z głową!
Chętnie kupujemy i zażywamy różne preparaty witaminowe i suplementy diety. Mają one uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych, który powstaje, gdy nie dostarczamy ich sobie w żywności. Pamiętajmy jednak, że zbyt duże dawki wcale nie muszą nam pomóc, a mogą nawet zaszkodzić.
Witaminy i składniki mineralne to związki chemiczne niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu.
Jakich ilości witamin i minerałów potrzebuje nasz organizm
Naukowcy badają i opracowują tzw. normy dziennego spożycia dla różnych składników żywności, w tym m.in. dla witamin i składników mineralnych. Do celów znakowania żywności zostały opracowane dzienne referencyjne wartości spożycia niektórych witamin i składników mineralnych. Są to naukowe zalecenia dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby o prawidłowej masie ciała i normalnym poziomie aktywności fizycznej.
Zalecane dzienne spożycie witamin i składników mineralnych
Witamina A |
800 μg |
Witamina D |
5 μg |
Witamina E |
12 mg |
Witamina K |
75 μg |
Witamina C |
80 mg |
Tiamina |
1,1 mg |
Ryboflawina |
1,4 mg |
Niacyna |
16 mg |
Witamina B6 |
1,4 mg |
Kwas foliowy |
200 μg |
Witamina B12 |
2,5 μg |
Biotyna |
50 μg |
Kwas pantotenowy |
6 mg |
Potas |
2000 mg |
Chlorki |
800 mg |
Wapń |
800 mg |
Fosfor |
700 mg |
Magnez |
375 mg |
Żelazo |
14 mg |
Cynk |
10 mg |
Miedź |
1 mg |
Mangan |
2 mg |
Fluorki |
3,5 mg |
Selen |
55 μg |
Chrom |
40 μg |
Molibden |
50 μg |
Jod |
150 μg |
Suplementy diety: ostrożnie, nie przedawkować
Witaminy i składniki mineralne to bardzo często składniki suplementów diety. Należą do nich: witamina A, D, E, K, B1, B2, niacyna, kwas pantotenowy, B6, kwas foliowy, B12, biotyna, witamina C, oraz składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, miedź, jod, cynk, mangan, sód, potas, selen, chrom, molibden, fluorki, chlorki, fosfor, bor i krzem.
Suplementy mogą być skutecznym uzupełnieniem składników w diecie, ale nie należy kierować się zasadą „im więcej tym lepiej”. Pamiętajmy o istniejącym ryzyku spożycia nadmiernych ilości witamin i składników mineralnych. Stosowanie dużych dawek niektórych witamin nie przynosi korzyści, a może być nawet szkodliwe dla zdrowia.
Niewłaściwe stosowanie suplementów diety np. nieuzasadniona suplementacja, możliwości interakcji z innymi składnikami żywności lub lekami oraz stosowanie większej ilości suplementów diety jednocześnie może wiązać się z ryzykiem wystąpienia niekorzystnych działań.
Nadmiar niektórych witamin – ryzyko dla zdrowia
W krajach europejskich wśród składników, dla których istnieje ryzyko związane z nadmiernym spożyciem i przekroczeniem górnych bezpiecznych poziomów, wymienia się witaminę A, β-karoten, miedź, fluor, jod, żelazo. Należy pamiętać, iż ryzyko zależy od wielu czynników. Może się zmieniać w zależności od czynników środowiskowych, jak i indywidualnych. Stwierdzono np., że u osób palących papierosy suplementacja β-karotenem zwiększała ryzyko występowania raka płuc.
Naukowcy wskazują, iż suplementacja z udziałem Β-karotenu, witaminy E oraz wysokich dawek witaminy A może stwarzać ryzyko dla zdrowia. Inne antyoksydanty, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz suplementy multiwitaminowe i mineralne są nieskuteczne w zapobieganiu śmiertelności lub zachorowalności z powodu chorób przewlekłych.
Należy więc być ostrożnym i świadomym konsumentem, szczególnie gdy stosujemy suplementy diety. Ważne jest uzasadnienie, w tym indywidualna potrzeba dodatkowego uzupełniania naszej diety w witaminy i składniki mineralne.
Wzbogacane produkty spożywcze
Pamiętajmy także, że produkty spożywcze są czasami wzbogacane w witaminy i składniki mineralne. Przykładami mogą być zbożowe produkty śniadaniowe, do których dodawane są najczęściej witaminy grupy B, witamina C, witamina E, wapń i żelazo; produkty mleczne, szczególnie te o obniżonej zawartości tłuszczu, do których dodawane są głównie witaminy A i D oraz wapń.
Urozmaicone posiłki, więcej warzyw i owoców
Decyzja o zażywaniu suplementów powinna być skonsultowana z lekarzem i/lub dietetykiem. Wiemy na pewno, że racjonalny, urozmaicony sposób żywienia powinien być podstawowym źródłem składników pokarmowych, np. podstawowym źródłem witamin antyoksydacyjnych powinny być warzywa i owoce spożywane kilka razy dziennie.
Źródło: NCEŻ IŻŻ/dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ