Wtorek, 24 Listopada 2020 roku.

Prace nad ułatwieniami
w eksporcie na rynki
muzułmańskie

21 lipca 2020 r. miało miejsce pierwsze posiedzenie Zespołu ds. ułatwiania eksportu artykułów rolno-spożywczych wymagających certyfikatu halal na rynki muzułmańskie, któremu przewodniczył sekretarz stanu w MRiRW Szymon Giżyński.

Zespół został powołany na mocy Zarządzenia nr 27 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 lipca 2020 r. W inauguracyjnym spotkaniu wzięła udział Katarzyna Piskorz – zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, która zaprezentowała wymagana weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego w eksporcie na rynki krajów muzułmańskich. W posiedzeniu uczestniczyli ponadto przedstawiciele Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, jednostek certyfikujących, organizacji branżowych, instytutów naukowych oraz MRiRW. 

Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń oraz identyfikacji najważniejszych problemów występujących w eksporcie do krajów muzułmańskich. Przedstawiciele organizacji branżowych przedstawili obecną sytuację związaną z rynkiem produktów halal. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę na różne wymagania i standardy obowiązujące w poszczególnych krajach. Omówiono także proces nadawania zakładom uprawnień pod kątem halal.

Utworzenie Zespołu jest odpowiedzią na rosnące zainteresowanie polskich producentów oraz odbiorców na rynkach muzułmańskich rozwojem współpracy handlowej w zakresie produktów halal. Głównym zadaniem Zespołu będzie przygotowanie koncepcji działań do podjęcia na rzecz ekspansji polskich artykułów rolno-spożywczych na rynki muzułmańskie.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close