Czwartek, 26 Listopada 2020 roku.

Maliny na zdrowie

Maliny są jednymi z najpopularniejszych owoców jagodowych w Europie, a Polska jest ich największym europejskim producentem. Cenimy je za smak oraz właściwości prozdrowotne – zawierają polifenole i witaminy, w szczególności witaminę C. Ostatnie badania naukowe wskazują, że również liście maliny są bogatym źródłem związków bioaktywnych o silnych właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych.

Malina właściwa (Rubus ideaus) należy do rodziny Rosaceae. Rośnie w wielu regionach Azji oraz w niemal całej Europie. Jest rośliną wieloletnią odporną na mrozy, uprawianą na żyznych i bogatych w składniki mineralne glebach o lekko kwaśnym odczynie.

Owoce malin są jednym z najlepszych źródeł związków polifenolowych (flawonoidów i kwasów fenolowych o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych) w diecie człowieka. Polifenole wraz z witaminą C, w którą również bogate są maliny, neutralizując wolne rodniki, zapobiegają występowaniu wielu poważnych schorzeń w tym m.in. miażdżycy, nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych (Parkinson, Alzheimer).

Charakterystyczny smak malin wynika z koncentracji witaminy C, cukrów i kwasów organicznych. Na ich obecność mają wpływ zarówno warunki środowiskowe, agrotechniczne, jak i pogoda czy czas zbioru. Owoce odmian letnich (np. ‘Laszka, ‘Glen Ample’, ‘Glen Fine’) i jesiennych (np. ‘Polka’, ‘Pokusa’) różnią się od siebie składem chemicznym, a także nieznacznie smakiem i wyglądem.

Właściwości odżywcze mają nie tylko owoce, ale także liście malin. Badania dowodzą, że zawartość związków biologicznie czynnych w owocach i liściach kształtuje się na podobnym poziomie. Liście również zawierają duże ilości polifenoli i mogą służyć jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy do zastosowań medycznych i farmakologicznych. Bogate są w kwasy fenolowe, takie jak: kwas chlorogenowy, galusowy, ferulowy, kawowy, elagowy i salicylowy. Na szczególną uwagę zasługują dwa ostatnie, które wspomagają organizm w walce z chorobami sercowo-naczyniowymi, stanami zapalnymi i nowotworami. Nie wszyscy wiedzą, że popularna aspiryna jest syntetyczną pochodną występującego w roślinach kwasu salicylowego.

Źródło: akademiadobregosmaku.sggw.pl

 

Artykuły powiązane

  • Maliny – samo zdrowie!Maliny – samo zdrowie! Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się […]
  • Malinowe imperium<br> nad WisłąMalinowe imperium
    nad Wisłą
    W 2017 roku produkcja malin w Polsce wyniosła ok. 100 tys. Nasz kraj należy już do ścisłej czołówki światowych […]
  • KAPUSTA I BURAKI KONTRA RAK ŻOŁĄDKAKAPUSTA I BURAKI KONTRA RAK ŻOŁĄDKA Prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty i buraczanego zakwasu znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te […]
  • Miechunka pomidorowa – owoc mało znanyMiechunka pomidorowa – owoc mało znany Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa) to gatunek rośliny jednorocznej. Należy do tej samej rodziny botanicznej co pomidor, papryka i […]
  • Moringa – lecznicze<br> drzewo świataMoringa – lecznicze
    drzewo świata
    Etykieta superfoods odkrywa przed nami coraz to nowe i egzotyczne bogactwa natury. Tym razem naszej uwadze nie może umknąć moringa - […]
  • Leki z ogrodowej<br> aptekiLeki z ogrodowej
    apteki
    W ogrodach i na łąkach można nie tylko podziwiać kwiaty i krzewy, ale także czerpać ze spacerów inne korzyści. Zebrane kwiaty […]
  • Płatki owsiane <br> w centrum uwagi!Płatki owsiane
    w centrum uwagi!
    10 października obchodzimy ....Światowy Dzień Owsianki. To pomysł szkockiej organizacji charytatywnej Mary’s Meals pomagającej […]
  • Jarmuż – moc <br> zielonego zdrowiaJarmuż – moc
    zielonego zdrowia
    Jarmuż to tanie i świeże źródło witamin. Chroni nas m.in. przed nowotworami. Można z niego przygotować proste, smaczne i zdrowe […]