Piątek, 24 Stycznia 2020 roku.

Kawa na zdrowie!

Wszystko wskazuje na to, że kawę możemy pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują, że nie tylko nie szkodzi, ale również ma szansę korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Według danych z ubiegłego roku, statystyczny Polak wypija średnio 3 kg kawy rocznie, czyli filiżankę tego napoju dziennie. Na świecie regularne picie kawy deklaruje ponad 80 proc. ludzi.

Jednak przez lata panowało przekonanie, że ten czarny napój gorzki w smaku może prowadzić do nadciśnienia czy chorób serca. Z tego powodu wiele osób ograniczyło lub wręcz wyeliminowało kawę ze swojej diety.

– Badania ostatnich 10 lat wskazują, że kawa może mieć pozytywny wpływ na zdrowie – mówi dr Regina Wierzejska, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej działającego w ramach Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. W opracowanej przez Instytut Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej filiżanka z kawą i herbatą obecna jest jako jedno z zaleceń żywieniowych dla populacji polskiej.

– Jednym z najbardziej korzystnych skutków picia kawy, jakie ujawnia współczesna nauka, jest mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2. Większość badań wskazuje ponadto, że nawyk picia umiarkowanej ilości tego naparu nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego i choroby niedokrwiennej serca. Obiecująco zapowiadają się także dane o mniejszej częstości występowania choroby Parkinsona i Alzheimera wśród osób regularnie pijących kawę – dodaje dr Wierzejska.

Czy to oznacza prawdziwy raj dla wszystkich kawoszy? Jak zawsze zalecana jest pewna dawka ostrożności. Kawa zawiera wiele składników o różnym działaniu w organizmie, a skoro do dzisiaj żadna z hipotez nie jest ani potwierdzona, ani wykluczona, warto zachować umiar. W zależności od stylu życia, diety, aktualnego stanu zdrowia, wpływ kawy na organizm może być różny. Jeśli jeszcze pijemy ją ze śmietanką i z cukrem, wówczas może stanowić pokaźną porcję kalorii w naszej diecie.

Nie bez znaczenia dla zdrowia jest także sposób parzenia. Kawa parzona bez użycia filtrów jest mniej korzystna niż kawa filtrowana, ponieważ zawiera związki podnoszące poziom cholesterolu LDL i homocysteiny. Z kolei mocne napary mają większą zawartość kofeiny (substancji o działaniu psychoaktywnym), ale jednocześnie więcej polifenoli, które – jako przeciwutleniacze – w dużym stopniu mogą odpowiadać właśnie za dobroczynne działanie kawy.

Źródło: Gazeta Lekarska

 

Artykuły powiązane

  • Słodziki niebezpieczne dla zdrowiaSłodziki niebezpieczne dla zdrowia Stosowanie sztucznych środków słodzących takich jak: aspartam, sukraloza czy stewia, zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, […]
  • Picie kawy a choroba Alzheimera – nowy stan wiedzyPicie kawy a choroba Alzheimera – nowy stan wiedzy Wobec prognoz zwiększającej się w społeczeństwie populacji osób starszych szczególnego znaczenia nabiera […]
  • Picie kawy <br> wydłuża życie?Picie kawy
    wydłuża życie?
    Picie trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia […]
  • Dieta długowieczności<br> z OkinawyDieta długowieczności
    z Okinawy
    Krajem, w którym ludzie żyją najdłużej na świecie jest Japonia. Badania naukowe wykazały, że długowieczność Japończycy […]
  • Jaja są zdrowe!Jaja są zdrowe! Jedzenie jaj nie sprzyja chorobom układu krążenia, nie pogarsza także stanu cukrzyków – to wynik badań australijskich […]
  • Witaminowe bomby<br> dla zdrowiaWitaminowe bomby
    dla zdrowia
    Dzisiejsze święto warto uczcić szklaneczką… soku. Po pierwsze – soki są po prostu pyszne, pod drugie – zawierają […]
  • Polacy są odwodnieniPolacy są odwodnieni Z roku na rok - w okresie letnim, pijemy coraz więcej wody butelkowej. Porównując ostatnie lata, konsumpcja wody przekroczyło […]
  • Lody – czy to zdrowsza przekąska niż słodycze?Lody – czy to zdrowsza przekąska niż słodycze? Lody domowe, naturalne, sorbety, włoskie, świderki, rzemieślnicze – szczególnie latem nie potrafimy im się oprzeć. Wraz […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close