Czwartek, 13 Sierpnia 2020 roku.

Kawa zwiększa ryzyko osteoporozy?

Zwolennicy kawy nie muszą się obawiać, że będą bardziej narażeni na złamania kości z powodu osteoporozy. „Nie ma dowodów, że mała czarna zwiększa ryzyko złamań” – przekonuje dyr. Centrum Badań nad Osteoporozą Creighton University w Omaha dr Robert R. Recker.

Przeprowadzono wiele badań, które nie potwierdzają dość powszechnego przekonania, że kawa zwiększa ryzyko osteoporozy, ponieważ wpłukuje z kości wapń – podkreśla amerykański specjalista w wypowiedzi dla "New York Timesa".

W Szwecji przez 20 lat obserwowano ponad 61 tys. osób i wykazano, że co najmniej cztery kawy dziennie powodują jedynie nieznaczny spadek gęstości kości, który wcale nie zwiększał ryzyka złamań. Wyniki tych badań opublikowano w 2013 r.

W 2017 r. pismo "Food and Chemical Toxicology" zaprezentowało kolejne badania, które wykazały, że regularne wypijanie nawet ośmiu kaw dziennie nie zwiększa znacząco ryzyka złamania i upadku, szczególnie u zdrowych osób dorosłych, które spożywają odpowiednie ilość wapnia.

Prof. Connie M. Weaver z Purdue University przyznaje, że osoby, które często sięgają po małą czarną, mają więcej wapnia w moczu, ponieważ jest on wypłukiwany z organizmu. Jednak zwykle jest tak, że im bardziej jest on wypłukiwany, w tym większy ilościach jest jednocześnie wchłaniany z pożywienia.

Specjalista twierdzi, że problemem zatem nie jest to, ile kaw wypijamy dziennie – lecz jak dużo wapnia jest
w naszej diecie.

Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) w USA zaleca kobietom w wieku 51-70 lat spożywanie dziennie 1200 mg wapnia, a mężczyznom – 1000 mg. 

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Jogurt na osteoporozęJogurt na osteoporozę Według badań przeprowadzonych przez Trinity College w Dublinie wzrost spożycia jogurtu przyczynia się do znacznego zmniejszenia […]
  • Dieta bez nabiału<br> może powodować niedobory wapnia?Dieta bez nabiału
    może powodować niedobory wapnia?
    Dieta, w której trzeba wyeliminować mleko i jego przetwory może być szczególnie trudna do wprowadzenia u dzieci. Jak […]
  • Kofeina wzmaga apetyt na słodyczeKofeina wzmaga apetyt na słodycze Słodycze i kawa - to niezastąpiona kombinacja. Badania dowodzą, że istnieje silny powód, dla którego tak chętnie parujemy […]
  • Picie kawy <br> wydłuża życie?Picie kawy
    wydłuża życie?
    Picie trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia […]
  • Kawa na zdrowie!Kawa na zdrowie! Wszystko wskazuje na to, że kawę możemy pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują, że nie tylko nie […]
  • Rabarbar – nie zawsze zdrowy?Rabarbar – nie zawsze zdrowy? Rabarbar to roślina o małych wymaganiach termicznych, która wznawia wegetację zaraz po stopnieniu śniegu i rozmarznięciu gleby. […]
  • Sok pomarańczowy na nietolerancję laktozySok pomarańczowy na nietolerancję laktozy Wyniki badań opublikowane przez kanadyjskich naukowców w „Journal of Nutrition” wskazują, że osoby cierpiące na […]
  • Ćwiczenia zmieniają mikrobiom jelitowyĆwiczenia zmieniają mikrobiom jelitowy Badania prowadzone na myszach oraz wśród ludzi wykazały, że bardziej aktywny tryb życia pozytywnie wpływa na skład mikrobiomu […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close