Piątek, 24 Stycznia 2020 roku.

Bezpieczeństwo
żywności na polu

Dywersyfikacja upraw może być kluczem do bezpieczeństwa żywnościowego. Tylko cztery rośliny – pszenica, ryż, kukurydza i soja, stanowią 60 proc. produkowanej na świecie żywności. W obliczu katastrofalnych zmian klimatycznych, niezbędna jest szersza dywersyfikacja uprawianych roślin – uważa prof. Sayed Azam-Ali z Uniwersytetu w Nottingham w W. Brytanii.

Naukowiec jest orędownikiem szerszego wprowadzenia "zapomnianych gatunków" do powszechnego obiegu. Do swoich pomysłów, które wciela w życie w ramach kierowanej przez siebie malezyjskiej organizacji Crops for the Future (CFF) – (Rośliny przyszłości), przekonywał podczas międzynarodowej konferencji Falling Walls, która odbywała się w Berlinie.

Wśród głównych zagrożeń związanych z wielkimi monouprawami – dziś na świecie 60 proc. produkowanej żywności stanowią pszenica, ryż, kukurydza i soja – prof. Azam-Ali wymienił potencjalne choroby. Jego zdaniem w przypadku zaatakowania przez chorobę tylko jednego gatunku z tych zbóż, narażone może zostać życie milionów osób.

Do zniszczenia upraw czterech najczęściej uprawianych roślin mogą się też przyczynić zmiany klimatyczne. “Nie zostały one stworzone po to, by były odporne, tylko, aby były wydajne” – zwróciła uwagę naukowiec. W wyniku działalności człowieka, w ostatnich latach, zwiększyła się amplituda występujących temperatur – uprawiane rośliny muszą też sprostać suszom, a czasem nadmiarowi wody. Czy zatem rozwiązaniem jest uprawa jednego, bardzo wytrzymałego gatunku? “Nie ma jednej superośliny, która mogłaby być numerem pięć. Musimy mieć całą listę takich gatunków i używać w różnych warunkach” – powiedział naukowiec, podkreślając, że kluczem do bezpieczeństwa żywnościowego jest zdecydowanie większa różnorodność uprawianych gatunków.

Okazuje się, że rozwiązanie problemu nie jest wcale modyfikowanie genetyczne roślin, ale szersze zastosowanie gatunków mało znanych. Prof. Azam-Ali przypomniał, że od początku wprowadzenia rolnictwa ludzie uprawiali 7 tys. gatunków roślin. Wiele z nich zostało zapomnianych. Które z nich można zatem wprowadzić do szerszego użytku? Specjalista wymienił m.in. sorzychę ziemną, komosę ryżową czy moringę olejodajną. Część z tych zapomnianych gatunków jest nie tylko bardziej wytrzymała na ekstremalne temperatury, ale również bogatsza w składniki odżywcze niż popularne gatunki szeroko stosowane w uprawach – przekonywał naukowiec. Profesor skupił się szczególnie na promocji sorzychy ziemnej (orzech Bambora). Roślina rośnie na obszarze Afryki subsaharyjskiej, a więc w bardzo wymagających warunkach klimatycznych. Uprawiają ją głównie kobiety. Jest bardzo pożywna, zasobna w białko, zawiera mało tłuszczu i jest smaczna. Jest też odporna na zmiany klimatyczne. Rośnie bez specjalnych zabiegów rolniczych – wskazał naukowiec. W wyniku analiz wykonanych przez badacza udało się ustalić, że sorzychę można uprawiać w różnych miejscach na świecie – w Ameryce Łacińskiej, subkontynencie indyjskim, w Australii czy w południowej części Europy. Orzech występuje też w południowo-wschodniej Azji.

Innym zapomnianym gatunkiem wskazanym przez naukowca jest moringa olejodajna, która rozprzestrzeniła się z Himalajów aż po Afrykę. To dziko rosnące drzewo, które rośnie na niemal jałowej ziemi. A co najważniejsze – jest bardzo bogata w składniki odżywcze – podkreśla naukowiec.

Prof. Azam-Ali z nadzieją spogląda w przyszłość – kilka dni temu w obecności księcia Walii Karola otworzył Sieć Zapomnianej Żywności (Forgotten Foods Network) w ramach kierowanej przez siebie organizacji Crops for the Future. Celem tej globalnej inicjatywy jest zbieranie i dzielenie się informacjami na temat tradycyjnej, często zapomnianej żywności, przepisów i tradycji z nimi związanymi.

Źródło: PAP Nauka

 

Artykuły powiązane

  • Aflatoksyny<br> w żywnościAflatoksyny
    w żywności
    O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko […]
  • Kontrola upraw<br> na obecność GMOKontrola upraw
    na obecność GMO
    W 2018 roku Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa zostało powierzone nowe zadanie – kontrola upraw na obecność GMO. […]
  • Kłamstwa o konserwach – MRiRW zabrało głosKłamstwa o konserwach – MRiRW zabrało głos Konserwy z mięsa zwierząt z terenów objętych restrykcjami w związku z zagrożeniem ASF, pochodziły tylko od zwierząt […]
  • Nawozy a jakość żywnościNawozy a jakość żywności Nawozy sprawiają, że rośliny szybciej rosną, chronią je też przed szkodnikami i chorobami. Dzięki nim plony są większe oraz wyglądają […]
  • FrankenkurczakFrankenkurczak Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na […]
  • Ustawa o GMO znowelizowanaUstawa o GMO znowelizowana Zwiększyć bezpieczeństwo zdrowia ludzi i środowiska, poprzez wprowadzenie mechanizmów umożliwiających skuteczną kontrolę i […]
  • GMO – tak czy nie?GMO – tak czy nie? Kraje członkowskie Unii Europejskiej powinny mieć możliwość zgłaszania chęci uprawy roślin GM, a nie - jak dotąd - zgłaszania, że […]
  • Rozszerzanie diety niemowlątRozszerzanie diety niemowląt Schematy żywienia zdrowych niemowląt powstały z myślą o rodzicach i opiekunach małych dzieci, aby ułatwić im prawidłowe […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close