Środa, 21 Października 2020 roku.

GMO – tak czy nie?

Kraje członkowskie Unii Europejskiej powinny mieć możliwość zgłaszania chęci uprawy roślin GM, a nie – jak dotąd – zgłaszania, że roślin GM dozwolonych przez UE nie chcą wytwarzać. Zmianę przepisów proponuje grupa ekspertów w czasopiśmie "Nature Biotechnology".

Międzynarodowa grupa ekspertów biotechnologów i prawników – w tym szef Komitetu Biotechnologii PAN prof. Tomasz Twardowski – w czasopiśmie „Nature Biotechnology”, proponuje zmiany unijnej dyrektywy dotyczącej roślin genetycznie zmodyfikowanych. Eksperci, jeśli chodzi o uprawę roślin GM, proponują wprowadzenie zasady opt-in zamiast dotychczasowej opt-out. Ich zdaniem takie zmiany w przepisach w pewnym stopniu odpolityczniłyby w UE proces dopuszczania roślin GM do użytku. W obu przypadkach mowa o dopuszczeniu w poszczególnych krajach UE roślin GM, których bezpieczeństwo zostało już naukowo potwierdzone i zatwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Obecnie, nawet jeśli na poziomie Unii Europejskiej zezwoli się na hodowlę danego gatunku GMO, każdy z krajów członkowskich może się z tego zezwolenia "wypisać". Tak więc dyrektywa opt-out pozwala krajom członkowskim ograniczyć lub zakazać uprawy roślin GM, jeśli istnieją do tego "przekonujące podstawy", związane m.in. z polityką środowiskową lub rolną, czynnikami socjoekonomicznymi, zagospodarowaniem terenu, czy chęcią "unikania obecności GMO w innych produktach".

Z tej możliwości opt-out – jak informuje prof. Tomasz Twardowski – skorzystało 19 z 27 krajów UE, w tym Polska.

– Kraje te uznały, że ze względu na opinię społeczną – bo akurat to jest tutaj podstawowe kryterium – decydują, że dany kraj będzie strefą wolną od GMO. To znaczy, że na ich terenie nie jest realizowana produkcja, przetwarzanie GMO – mówi prof. Twardowski.

Tymczasem eksperci proponują odwrotne postawienie sprawy w dyrektywie. Ich zdaniem – jeśli EFSA zatwierdzi bezpieczeństwo danej rośliny GM – kraje powinny mieć możliwość zgłoszenia chęci uprawy danej rośliny GM na swoim terenie. Nie byłaby do tego konieczna wcześniejsza centralna decyzja Komisji Europejskiej. "Nasza propozycja zapewniłaby bardziej przewidywalną sytuację rolnikom i rynkowi" – skomentował Dennis Eriksson, główny autor publikacji. I dodał, że dzięki temu kraje, które by tego chciały, miałyby łatwiejszą drogę do uprawy roślin GM. A rośliny GM – jak wymienia Eriksson – mogą np. pozwolić na ograniczenie stosowania pestycydów, ułatwienie produkcji żywności bezglutenowej czy też poprawienie właściwości odżywczych i zdrowotnych jedzenia.

Autorzy publikacji podkreślają jednak, że procedura oceny ryzyka związanego z uprawami roślin GM, powinna pozostać wspólna – taka, jak jest obecnie. Odpowiedzialny za to powinien być więc nadal Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Prof. Twardowski wyjaśnia, że dotąd UE zezwoliła na stosowanie tylko dwóch roślin GM: kukurydzy MON 810 i ziemniaka Amflora. Kukurydza ta produkowana jest w pięciu krajach UE (Hiszpania, Portugalia, Rumunia, Czechy i Słowacja). Natomiast, jak dodał prof. Twardowski, ziemniak Amflora nie jest w UE uprawiany, bo producent wycofał się z produktem z tutejszego rynku.

Przewodniczący Komitetu Biotechnologii PAN zwraca uwagę, że zakazy uprawy GM w poszczególnych państwach wiążą się z niekonsekwencją. "To duży nonsens, bo UE sprowadza ponad 20 mln ton śruty sojowej GM, z tego Polska – aż 2 mln ton. Ta śruta sojowa jest stosowana jako pasza dla zwierząt, głównie dla kurczaków. Polska hodowla drobiu opiera się więc na importowanej śrucie sojowej GM" – mówi. Dodaje, że w Polsce ustawa zakazuje stosowania GM śruty sojowej, ale działanie tej ustawy zostało zawieszone do 1 stycznia 2019 r.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Zakaz stosowania<br> pasz GMOZakaz stosowania
    pasz GMO
    Ustawa paszowa, która ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2019 roku, już teraz budzi wiele obaw hodowców […]
  • Zmiany na rynku ekożywnościZmiany na rynku ekożywności Od 2021 roku w kraju będą obowiązywać nowe zasady dotyczące ekożywności. To efekt reformy systemu rolnictwa ekologicznego na […]
  • Stop neonikotynoidom!Stop neonikotynoidom! Trzy substancje czynne z grupy neonikotynoidów (imidakloprid, klotianidyn i tiametoksam) - stanowią zagrożenie dla […]
  • GMO na komisji<br> – ponownie!GMO na komisji
    – ponownie!
    Projekt noweli ustawy o mikroorganizmach i GMO, ponownie wróci do prac w komisjach. Prace nad projektem trwają od marca […]
  • Glifosat<br> przed komisjąGlifosat
    przed komisją
    Europoseł Bolesław Piecha (PiS) został wiceprzewodniczącym komisji śledczej Parlamentu Europejskiego ds. unijnej procedury wydawania […]
  • Zanieczyszczenia<br> w żywnościZanieczyszczenia
    w żywności
    W artykule przedstawiono akty prawne obowiązujące zarówno w Unii Europejskiej, jak i w Polsce, dotyczące […]
  • Większa kontrola produktów ekoWiększa kontrola produktów eko Parlament Europejski będzie debatować nad nowymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego. Eksperci z Brukseli zapowiadają […]
  • Czy warto kupować żywność ekologiczną?Czy warto kupować żywność ekologiczną? Ostatnio popularne stało się prowadzenie tzw. zdrowego trybu życia. Coraz większa część społeczeństwa przywiązuje dużą wagę do sposobu […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close