Środa, 01 Kwietnia 2020 roku.

Ekologia – tak,
ale nie w 100%

Do Komisji Europejskiej wpłynęły petycje od organizacji zrzeszających producentów drobiu i jaj stosujących ekologiczne metody chowu. Apel do ekspertów z Brukseli dotyczy kwestii stuprocentowych pasz ekologicznych.

Chodzi o przedłużenie możliwości wykorzystywania w paszach surowców białkowych, które – zgodnie z przepisami Unii Europejskiej – nie pochodzą z ekologicznych upraw. W tej chwili w paszach można stosować do pięciu procent takich składników.

Jeśli Komisja Europejska nie przychyli się do prośby producentów, od 2018 roku pasze będą musiały być w stu procentach ekologiczne. Organizacje ekologiczne, które złożyły prośbę do Komisji Europejskiej, twierdzą, że bez przedłużenia zgody na nie ekologiczne pasze, pogorszy się zdrowotność i dobrostan stad.

Eksperci branżowi, jako podstawowy powód interwencji producentów ekologicznego mięsa i jaj w Brukseli, wskazują względy kosztowe i próbę obrony sektora przed koniecznością znacznego podwyższenia cen.

W restrykcyjnym chowie ekologicznym, główny nacisk kładzie się na jakość produktu i jego pozyskanie w warunkach żywienia zbliżonych do naturalnych lub tradycyjnych. Rezygnując z intensywnego żywienia stosowanego w produkcji wielkofermowej i maksymalizacji wydajności zwierząt, przyjmuje się w chowie ekologicznym niższą zawartość składników pokarmowych w mieszance paszowej. Uwzględnia się paszę naturalne zebrane przez ptaka podczas żerowania na wolnym wybiegu oraz dobre warunki utrzymania, w tym czystą i suchą ściółkę oraz korzystne działanie świeżego powietrza i promieni słonecznych. Zakłada się także wyższą odporność ptaków wziętych do chowu wynikającą z cech dziedzicznych oraz zbliżonego do naturalnego sposobu bytowania. Zależnie od potrzeb i typu produkcji ekologicznej, stosuje się żywienie półintensywne lub ekstensywne. Pozwala to na pozyskanie jaj i mięsa w warunkach kontrolowanego przez człowieka zrównoważonego rozwoju produkcji z zachowaniem równowagi w najbliższym środowisku i otaczającej przyrodzie.

Produkcja ekologiczna pozwala na żywienie drobiu paszami roślinnymi, mlekiem i produktami mlecznymi, rybami, mięczakiem i skorupiakami, paszami mineralnymi oraz wybranymi dodatkami paszowymi. Rośliny produkujące ziarno i nasiona nie mogą być modyfikowane genetycznie i muszą pochodzić z gospodarstw ekologicznych.

Do zbóż dopuszczonych w produkcji ekologicznej zalicza się ziarno owsa, pszenicy, pszenżyta, orkiszu, prosa, sorga, ryżu i kukurydzy w postaci nierozdrobnionej. Ziarno owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta, kukurydzy i ryżu w postaci rozdrobnionej. Dopuszczone są również otręby oraz kiełki pszenicy, kukurydzy i ryżu, a ponadto gluten kukurydziany.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close