Ekologia – tak,ale nie w 100%

foto (15)

Do Komisji Europejskiej wpłynęły petycje od organizacji zrzeszających producentów drobiu i jaj stosujących ekologiczne metody chowu. Apel do ekspertów z Brukseli dotyczy kwestii stuprocentowych pasz ekologicznych.

Chodzi o przedłużenie możliwości wykorzystywania w paszach surowców białkowych, które – zgodnie z przepisami Unii Europejskiej – nie pochodzą z ekologicznych upraw. W tej chwili w paszach można stosować do pięciu procent takich składników.

Jeśli Komisja Europejska nie przychyli się do prośby producentów, od 2018 roku pasze będą musiały być w stu procentach ekologiczne. Organizacje ekologiczne, które złożyły prośbę do Komisji Europejskiej, twierdzą, że bez przedłużenia zgody na nie ekologiczne pasze, pogorszy się zdrowotność i dobrostan stad.

Eksperci branżowi, jako podstawowy powód interwencji producentów ekologicznego mięsa i jaj w Brukseli, wskazują względy kosztowe i próbę obrony sektora przed koniecznością znacznego podwyższenia cen.

W restrykcyjnym chowie ekologicznym, główny nacisk kładzie się na jakość produktu i jego pozyskanie w warunkach żywienia zbliżonych do naturalnych lub tradycyjnych. Rezygnując z intensywnego żywienia stosowanego w produkcji wielkofermowej i maksymalizacji wydajności zwierząt, przyjmuje się w chowie ekologicznym niższą zawartość składników pokarmowych w mieszance paszowej. Uwzględnia się paszę naturalne zebrane przez ptaka podczas żerowania na wolnym wybiegu oraz dobre warunki utrzymania, w tym czystą i suchą ściółkę oraz korzystne działanie świeżego powietrza i promieni słonecznych. Zakłada się także wyższą odporność ptaków wziętych do chowu wynikającą z cech dziedzicznych oraz zbliżonego do naturalnego sposobu bytowania. Zależnie od potrzeb i typu produkcji ekologicznej, stosuje się żywienie półintensywne lub ekstensywne. Pozwala to na pozyskanie jaj i mięsa w warunkach kontrolowanego przez człowieka zrównoważonego rozwoju produkcji z zachowaniem równowagi w najbliższym środowisku i otaczającej przyrodzie.

Produkcja ekologiczna pozwala na żywienie drobiu paszami roślinnymi, mlekiem i produktami mlecznymi, rybami, mięczakiem i skorupiakami, paszami mineralnymi oraz wybranymi dodatkami paszowymi. Rośliny produkujące ziarno i nasiona nie mogą być modyfikowane genetycznie i muszą pochodzić z gospodarstw ekologicznych.

Do zbóż dopuszczonych w produkcji ekologicznej zalicza się ziarno owsa, pszenicy, pszenżyta, orkiszu, prosa, sorga, ryżu i kukurydzy w postaci nierozdrobnionej. Ziarno owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta, kukurydzy i ryżu w postaci rozdrobnionej. Dopuszczone są również otręby oraz kiełki pszenicy, kukurydzy i ryżu, a ponadto gluten kukurydziany.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin