, 17 Listopada 2019 roku.

Smak i zdrowie –
czyli ECO na targach
WorldFood Warsaw

Rynek żywności ekologicznej w Polsce stanowi zaledwie 0,5 % całego rynku spożywczego, ale jego wartość w ciągu ostatnich siedmiu lat wzrosła trzykrotnie do ponad 800 mln zł, a najnowszy raport prognozuje, że w kolejnym roku wartość rynku żywności ekologicznej wyniesie już ponad miliard złotych. W porównaniu z krajami Europy Zachodniej mamy jeszcze wiele do zrobienia, ale rynek BIO w naszym kraju rozwija się bardzo dynamicznie, 10-20% w skali roku.

Targi WorldFood Warsaw od pierwszej edycji współpracują z producentami, przetwórcami i dystrybutorami żywności ekologicznej. Specjalna strefa Eco jest z roku na rok coraz większa, a oferta coraz szersza. Najwięcej produktów ekologicznych znajdziemy w kategorii żywności ekologicznej, jednak produkty ekologiczne to również suplementy diety, naturalne kosmetyki, środki czystości a nawet artykuły budowlane. Organizatorzy postanowili powiększyć strefę Eco na targach o nowy sektor produktów ekologicznych i nutraceutyków.

Podczas poprzednich edycji WorldFood Warsaw ponad połowa zwiedzających targi poszukiwała oferty ekologicznej. W ubiegłym roku aż 90 firm zdecydowało się zaprezentować swoje produkty w tym sektorze.

Wychodząc naprzeciw trendom i chcąc spełnić oczekiwania naszych krajowych i zagranicznych wystawców oraz zwiedzających, robimy wszystko aby targi WorldFood Warsaw były międzynarodową platformą nawiązywania kontaktów i wymiany doświadczeń. Udogodnieniem dla firm z sektora Eco będzie możliwość wystawienia się w ramach wspólnej powierzchni wystawienniczej. Jest to korzystne zarówno finansowo, jak również ułatwia identyfikację producentów. Stworzymy także po raz pierwszy strefę nutraceutyków i suplementów diety” – informuje Agnieszka Szpaderska, manager targów.

Żywność ekologiczna jest oceniana pozytywnie jako zdrowa, smaczna, naturalna, przyjazna środowisku, bez GMO, wysokiej jakości. Problemem zgłaszanym przez respondentów ekożywności jest jej zbyt wysoka cena, słaba dostępność a także trudności w rozpoznaniu i słaba prezentacja w miejscu sprzedaży oraz nierozpoznawanie certyfikatu ekożywności.  

Największy wybór żywności ekologicznej znajduje się w sklepach wyspecjalizowanych w sprzedaży ekologicznej, ale świadomość Polaków i ich decyzje zakupowe, trendy, moda na zdrowie, kampanie informacyjne sprowokowały także sieci handlowe do szerszego zainteresowania, a niektóre z nich pokusiły się o marki własne żywności ekologicznej. Szacuje się, że 4000 sklepów ma w swojej stałej ofercie produkty ekologiczne, a co trzeci Polak wybiera produkty ekologiczne.

Certyfikowane produkty ekologiczne

We współpracy z agencjami badawczymi, stowarzyszeniami branżowymi i czołowymi mediami branży ekologicznej organizatorzy targów WorldFood Warsaw dużą część programu merytorycznego poświęcają zagadnieniom związanym z rynkiem produktów ekologicznych. Prezentacje i debaty cieszą się ogromnym zainteresowaniem zarówno kupców, jak i producentów.

Wystawcy targów cenią sobie możliwość dotarcia do odpowiedniej grupy docelowej, ale także lokalizację wydarzenia. Warszawa to miejsce gdzie nowe trendy przyjmują się najszybciej. „Swoja ofertę kierujemy do ludzi prowadzących aktywny tryb życia, ale szukających sposobu na zdrowie i styl bez ograniczeń smakowych i innych walorów jakie daje cukier. Stolica bezwzględnie jest skupiskiem takiego grona ludzi, którzy stosując w swojej diecie ekstrakt ze stewii mogą cieszyć się słodkim smakiem bez uszczerbku na zdrowiu. Targi WorldFood to dobre miejsce spotkań z naszymi odbiorcami od pierwszej edycji. Po prostu…do zobaczenia za rok! podsumowuje Beata Straszewska, współwłaścicielka firmy Stewiarnia, obecnej na targach od pierwszej edycji.  

Dlatego, już dziś zapraszamy wszystkich zainteresowanych branżą ekologiczną i rozwojem rynku produktów BIO do udziału w panelach tematycznych, dyskusji, ale przede wszystkim rozmów B2B, profesjonalnie zorganizowanych przez Organizatorów.

Do zobaczenia w kwietniu 2018 podczas WorldFood Warsaw.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Debaty i panele<br> podczas Targów WorldFood 2018Debaty i panele
    podczas Targów WorldFood 2018
    Już 10 kwietnia w Warszawie, rusza piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFood. Patronat honorowy nad […]
  • Sektor suplementów diety na targach WorldFood WarsawSektor suplementów diety na targach WorldFood Warsaw W ramach 5-tej edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów Worldfood Warsaw, powstał nowy sektor dedykowany […]
  • Ekoprodukt<br> czy ekopodróbka?Ekoprodukt
    czy ekopodróbka?
    Kontrola sytemu kontroli! Unijni eksperci sprawdzą, czy system kontroli żywności ekologicznej jest odpowiedni, ponieważ produkty […]
  • Jakość żywności <br> na topieJakość żywności
    na topie
    Na świecie przybywa gospodarstw ekologicznych, zwiększa się areał uprawy i rośnie produkcja. Średni udział produkcji ekologicznej w […]
  • ​Ekostandardy​Ekostandardy Na ten moment producenci ekologiczni czekali od dawna. Po niemal trzech latach negocjacji państwa członkowskie i Parlament Europejski […]
  • WorldFood WarsawWorldFood Warsaw Wielkimi krokami zbliżają się Targi WorldFood Warsaw. To największa i najważniejsza impreza targowa poświęcona branży spożywczej i […]
  • Czy warto kupować żywność ekologiczną?Czy warto kupować żywność ekologiczną? Ostatnio popularne stało się prowadzenie tzw. zdrowego trybu życia. Coraz większa część społeczeństwa przywiązuje dużą wagę do sposobu […]
  • Numery z jajamiNumery z jajami W Polsce produkowanych jest rocznie 10 mld jaj, z czego ponad 1,6 mld to jaja z chowu przydomowego niepodlegające kontroli […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close