Tak drogo dawno nie było!

Ceny żywności wciąż rosną i są najwyższe od pięciu lat. Drożeją cukier, słodycze i mleko. Więcej płacimy również za warzywa i mięso. Konsumenci muszą sięgać głębiej do kieszeni, bo sprzedawcy produktów żywnościowych ratują się podwyżkami cen. Niestety to jeszcze nie koniec podwyżek. Fala wzrostów ma się pojawić pod koniec roku.

W pierwszym półroczu wskaźnik inflacji wyniósł 1,9 proc., jednak ceny żywności notują wzrost największy od pięciu lat. W czerwcu były wyższe niemal o 4%. niż rok wcześniej. To efekt niekorzystnych warunków pogodowych oraz sytuacji nie tylko na polskim, ale także światowych rynkach.

Łatwo nie będzie, a właściwie – już nie jest. Wystarczy spojrzeć na ceny ze stycznia tego roku i poprzedniego. Jak wynika ze Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, przykładowo: ogórki długie są droższe
o ponad 112%, czosnek o blisko 70%, cukier o niemal 20%, a schab z kością o ponad 13%.

Indeks cen żywności wskazany przez organizację FAO (Food and Agriculture Organisation), jest na poziomie najwyższym od pierwszych miesięcy 2015 r.  Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w styczniu jedzenie podrożało o 3,3 proc. w porównaniu z sytuacją sprzed roku. Z kolei w czerwcu ceny skupu czterech zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, pszenżyto) były wyższe niż przed rokiem o 12 proc., żywca wieprzowego o 14,6 proc., a mleka o 33 proc. W maju zwiększył się skup żywca wieprzowego (o 2 proc.), ale w pierwszych pięciu miesiącach był nieznacznie (0,3 proc.) mniejszy niż w 2016 r. O 11 proc. wzrósł eksport żywca, mięsa
i przetworów z wieprzowiny, w tym mięsa o 17 proc. i przetworów o 8 proc., a jednocześnie o 5 proc. mniejszy był import wieprzowiny. Ceny zbytu żywca wieprzowego były w maju o 24 proc. wyższe niż przed rokiem,
a w czerwcu o 14 proc. Na dalszy wzrost lub utrzymywanie się wysokiego poziomu wskazuje 40 proc. w czerwcu wzrost cen prosiąt. Drób był w maju tańszy niż przed rokiem o 14 proc., ale w czerwcu podrożał o 10 proc. Cukier paczkowany kosztował w maju w zbycie 2,64 zł i był droższy o 17 proc. niż rok wcześniej. Na światowych giełdach notowania cukru zniżkują o 30 proc.

Od stycznia rekordowo tani jest za to drób. Wszystko z powodu ptasiej grypy, która ogranicza zainteresowanie tym mięsem. O ponad 9 proc. tańsze są także ziemniaki.

Żywność drożeje na całym świecie. W lutym kosztowała aż o 17,2 proc. niż przed rokiem.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin