Europa na Widelcu 2017 – kulinarne święto Wrocławia

Co roku na początku czerwca Wrocław ma swoje kulinarne święto – festiwal „Europa na Widelcu”.
Po raz pierwszy europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku – Wrocław świętował w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Wrocławianom tak zasmakował ten sposób obchodów,
że impreza na stałe zagościła w miejskim kalendarzu.
Tegoroczna, 9. już edycja Europy na widelcu odbędzie się między 31 maja a 4 czerwca zarówno w obrębie wrocławskiego Rynku, jak również w innych częściach miasta. Głównym dniem festiwalu będzie 3 czerwca, kiedy to spotkamy się w centrum Wrocławia na wielkiej biesiadzie. Wspólnej uczcie o różnorodnych smakach wielu europejskich kuchni towarzyszyć będą liczne wydarzenia towarzyszące. Tego dnia na rynku wiele atrakcji: warsztaty pieczenia chleba, zabawy dla dzieci z Minieurolandem, strefa miodu i kawy.
Od 2 do 4 czerwca (piątek – niedziela) na Placu Solnym obecna będzie podniebna restauracja – Dinner in the Sky.
Poza tym od 31 maja do 4 czerwca (środa – niedziela) w księgarni Tajne Komplety będą miały miejsce Targi książek kulinarnych, a w klubie Proza odbędą się spotkania autorskie.
Przez cały czas trwania festiwalu (od 31 maja do 4 czerwca) w Rynku będzie odbywał się Jarmark produktów europejskich i regionalnych.
Wiele będzie się działo także poza Rynkiem. Miejska Biblioteka Publiczna zaprosi najmłodszych na Maraton Miejskiej Biblioteki Publicznej. Miłośnicy kina będą mieli okazję wziąć udział w Filmowej Europie na widelcu, organizowanej przez FILMS for FOOD oraz Kino Nowe Horyzonty. 3 i 4 czerwca przed uczestnikami festiwalu otworem stanie Browar Mieszczański i niezwykłe wydarzenie – Zlot food trucków i browarów FOOD o’clock & BEER o’clock Festiwal.
Źródło: enw.smakiwroclawia.pl