Poniedziałek, 28 Września 2020 roku.

Festiwal Zup Świata – wydarzenie nie tylko kulinarne

Pierwszy dzień astronomicznej jesieni zapisze się w historii jako inauguracja wielkiego święta: tradycji kulinarnych różnych krajów, różnorodnych smaków, zdrowia. 22 września br. w Warszawie, w ogrodach Centralnej Biblioteki Rolniczej na Krakowskim Przedmieściu rozpocznie się Festiwal Zup Świata – impreza nie tylko kulinarna, ale także promująca zdrowy styl życia, szacunek do natury i ekologię – potrwa do 1 października.

Będzie to wydarzenie wyjątkowe pod każdym względem. W jednym miejscu goście będą mogli degustować około 100 zup z różnych zakątków świata. Taka okazja nie zdarza się na co dzień.

Przez dziesięć dni trwania imprezy będzie można posłuchać różnych wykładów i prezentacji, dotyczących tradycji kulinarnych z różnych stron świata, od Japonii, poprzez Armenię, Gruzję, aż po Grecję i Tunezję. Nie zabraknie także fachowych wykładów i porad dietetyków, jak sprawić, aby jedzenie nie stawało się przyczyną różnych chorób, lecz – służyło naszemu zdrowiu. Jak się odżywiać, aby skutecznie się odchudzić. Dzieci dowiedzą się, jak pięknym i skomplikowanym organem jest nasz mózg i dlaczego pszczoły są potrzebne.

Zarówno dla dzieci, jak i dorosłych zostaną zorganizowane warsztaty: dorośli zapoznają się z tradycjami winiarskimi i sposobem przygotowania zupy zacierkowej, a dzieci zobaczą, jak piecze się chleb, zapoznają się ze smakami Tunezji i kuchni mołdawskiej.

Dorośli i dzieci będą mogli uczestniczyć w różnych konkursach z nagrodami, czy –  posłuchać występów różnych zespołów.

Degustacja potraw przygotowywanych na miejscu, to zawsze wielka atrakcja. Tym razem będą to nie tylko kucharze, przygotowujący specjały egzotycznych kuchni. W roli gotujących zupy wystąpią politycy i inne znane osoby.  

To tylko niektóre z atrakcji, jakie czekać będą na gości, podczas trwania festiwalu.

W ogłoszonym przez organizatorów plebiscycie na Królową Zup Polskich można będzie głosować na ulubioną zupę Polaków.

Podczas Festiwalu Zup Świata, oprócz licznych degustacji, uczestnicy będą mogli poznać lokalne marki i tradycje.

Źródło: festiwalzup.pl

 

Artykuły powiązane

  • Festiwal Zup ŚwiataFestiwal Zup Świata Smaki i zapachy z odległych zakątków globu, mnóstwo waz i misek, łyżek, łyżeczek i hektolitry zupy. 22 września na […]
  • Piknik “Poznaj Dobrą Żywność” – relacjaPiknik “Poznaj Dobrą Żywność” – relacja „Polska Smakuje” - to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbył się 10 czerwca na terenie Wyścigów […]
  • Gratka<br> dla seromaniakówGratka
    dla seromaniaków
    Długodojrzewający ser i dobre wino - to przepis na niejeden udany wieczór. Odpowiednio dobrany trunek do […]
  • Międzynarodowy<br> Dzień ŻelkówMiędzynarodowy
    Dzień Żelków
    Mają różne kolory i kształty, a także smaki. Łączy je jedno – rzesze fanów na całym świecie - zarówno […]
  • Targi WorldFood Warsaw ruszyłyTargi WorldFood Warsaw ruszyły Na rynku znajduje się spora oferta rożnego rodzaju żywności, są produkty ekologiczne, tradycyjne czy wysoko przetworzone, ale […]
  • Konsument<br> jest najważniejszy!Konsument
    jest najważniejszy!
    Największym atutem targów WoldFood Warsaw jest możliwość bezpośredniego kontaktu producentów, przetwórców i […]
  • Wigilijne smakiWigilijne smaki Wielkimi krokami zbliża się jedna z najważniejszych wieczerzy w roku. Gdzie ma swoje źródło żelazny repertuar menu świątecznego […]
  • Smakowita tradycjaSmakowita tradycja Ser bieszczadzki wędzony, szynka wędzona z komina czy miody z doliny rzeki Bzury – to najnowsze produkty, które zostały […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close