Ucztować czas zacząć
Hawajski festiwal mielonki, święto czosnku w Kalifornii, hiszpańska wojna na słodycze i…Festiwal Smaku w Grucznie. Impreza z Doliny Dolnej Wisły trafiła na listę dziesięciu najlepszych festiwali na świecie
w rankingu National Geographic. Zbliża się wielkimi krokami. Wielka feta smaków odbędzie się 19 i 20 sierpnia.
Festiwal jest kulinarną rozkoszą dla każdego, kto bierze w nim udział. Nawiązuje do kulturowej tradycji –
do małych ojczyzn oryginalnych potraw. Przypomina też nieco już zapomniane przepisy kulinarne gromadzone dziesiątkami lat przez babki i prababki. Podczas imprezy można się na żywo przekonać się jak w tradycyjny sposób np. smaży się powidła i skosztować lokalnych przysmaków – począwszy od wypieków po apetyczne mięsiwa.
Każdy ma szansę odszukać dawno zapomniane smaki, a także poznać niejeden nowy. Dania i produkty różnią się w zależności od tego, z którego regionu kraju pochodzą.
– W tym roku, oprócz atrakcji związanych ze smacznym jedzeniem od regionalnych wytwórców, degustacji
i konkursów, proponujemy pierwszego dnia festiwalu między innymi prezentacje kulinarne Klubu Szefów Kuchni. Przygotują oni potrawy według receptur z historycznych książek kucharskich z Grudziądza i z Torunia. Z kolei drugiego dnia imprezy odbędzie się konferencja dotycząca lokalnych kultur żywieniowych, która będzie poświęcona roli historycznej dokumentacji, wyobrażeń o przeszłości i tradycji dla rozwoju rzemieślniczej, lokalnej produkcji żywieniowej jako elementu dziedzictwa. Seminaria i spotkania tematyczne stanowią tło dla ścierania
się poglądów polskich autorytetów kulinarnych – opowiada Jarosław Pająkowski, prezes Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, organizator imprezy.
Festiwal ma charakter festynu plenerowego, w czasie, którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Najważniejsze prezentowane tu specjały, znajdują
się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Najpopularniejsze z nich to m.in. gzik, lody koronowskie, półgęsek, kajmak czy powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły. W trakcie dwudniowej imprezy do Gruczna przyjeżdżają smakosze ze wszystkich regionów Polski. Nie zabraknie również gości z zagranicy chcących poznać tradycje kulinarne naszego kraju. Amatorzy dobrego smaku będą mieli niepowtarzalną okazję do degustacji różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł. W programie przewidziane są konkursy dla zwiedzających, wystawy oraz pokazy. Nie zabraknie również działań artystycznych, a na scenie oprócz lokalnych wykonawców wystąpią znani wykonawcy muzyki folk.
Festiwal w Grucznie to jedna z najbardziej znanych imprez w Polsce promujących dziedzictwo kulinarne. Znalazł się też na liście wartościowych polskich imprez godnych polecenia podczas przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej.
Maria Sikorska
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin