Polacy kochają włoską kuchnię

pizza2

Po rodzimej kuchni, drugie miejsce na talerzach Polaków zajmują produkty diety śródziemnomorskiej. Ma to przełożenie na rosnący import włoskiej żywności, który w ciągu ostatnich 5 lat wzrost wyniósł blisko 46 proc. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że łączne obroty handlowe Polski i Włoch w ubiegłym roku osiągnęły rekordowy poziom ponad 20 mld euro.

Na 826 mln euro eksportu włoskiej żywności do Polski składają się przede wszystkim kawa, produkty z czekolady i kakao, oliwa z oliwek, makarony, konserwy warzywne oraz świeże winogrona.

Włochy są czwartym z kolei krajem importującym do Polski, drugim po Niemczech z krajów europejskich. To dla Polski jeden z większych partnerów gospodarczych, zarówno pod względem eksportu, jak i importu, znajdują się w czołowej piątce. Dynamicznie, już od kilku lat, rośnie eksport włoskich produktów spożywczych. W zeszłym roku producenci z Włoch wyeksportowali do Polski produkty żywnościowe o wartości 826,3 mln euro, co oznacza blisko 13-proc. wzrost w skali roku.

W ciągu ostatnich pięciu lat, eksport włoskiej żywności do Polski wzrósł aż 45,8 proc. To efekt rosnącej popularności diety śródziemnomorskiej, zwłaszcza kuchni włoskiej, wśród Polaków. Najbardziej kochają oni pizzę i makarony.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin