Ogólnopolskie Święto Kaszanki

Z jednej strony symbol tradycyjnej kuchni, a z drugiej superfood i współczesny kulinarny hit. Kaszanka nie daje o sobie zapomnieć. 1 maja obchodzimy jej święto.
Mało kto wie, że kaszanka należała kiedyś do pokarmów zakazanych. Wycofać z menu kazał ją cesarza bizantyjski Leon IV w 1886 roku. Wydał nawet w tej sprawie specjalny reskrypt: „(…) ktokolwiek żywił się taką obrzydliwością ma być obity i ogolony aż do skóry jak człowiek bez czci”.
Kaszanka, wbrew pozorom, nie jest naszym rodzimym wyrobem kulinarnym. Wielu obcokrajowcom, a nawet rodakom, wydaje się jednak, że tak jest. Prawdopodobnie pomysł na kiełbasę na bazie krwi i kaszy z czosnkiem, dotarł do kraju nad Wisłą z Niemiec, gdzie tego typu przysmaki jadało się już w średniowieczu. Co ciekawe, potrawa z kaszy i krwi jest popularna także wśród Brytyjczyków, którzy "black pudding" jadają głównie na śniadania.
Kaszanka ma różne nazwy. Na Kaszubach czy Śląsku zwykle nazywa się ją krupnikiem lub krupniokiem. Dawniej kaszanki były efektem wyrobów gotowych przy tzw. świniobiciu. W zależności od regionu, różniły się zawartością mięs, rodzajem kasz oraz przyprawami i formami przygotowania. Zasada przygotowania była jednak podobna. Wykonywało się ją najczęściej jako kiełbasę w formie nadzianych jelit wieprzowych. Można ją było również spotkać w słoikach zawekowaną lub pieczoną w blaszce. I tak pozostało do tej pory. Dobrej jakości kaszanka musi zawierać kaszę gryczaną lub jęczmienną, krew, podroby, mięso wieprzowe, cebulę, czosnek, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Wykonana własnoręcznie kaszanka nie ma sobie równych. Poza tradycyjną formą podania – na ciepło, w restauracjach możemy ją spotkać jako farsz w pierogach, a nawet w sałatkach lub w towarzystwie owoców morza.
Kaszanka od wielu lat kojarzy się Polakom z grillem i „złym” cholesterolem. Jednak, jak podkreślają dietetycy, odpowiednio przygotowana, może być źródłem wielu witamin i minerałów, żelaza i cynku. To również źródło białka, potasu i magnezu. Na dodatek zdrowa jest kasza, która jest składnikiem kaszanki – zawiera błonnik oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin