Sobota, 07 Grudnia 2019 roku.

Surowe warzywa
i owoce dla zdrowia psychicznego

Naukowcy z Nowej Zelandii odkryli, że surowe owoce i warzywa są lepsze dla zdrowia psychicznego niż te gotowane, konserwowane czy przetwarzane w jakikolwiek inny sposób.

Wyniki swojej pracy opublikowali na łamach pisma "Frontiers in Psychology".

"Do tej pory wszelkie badania i kampanie poświęcone zdrowiu publicznemu koncentrowały się na ilości spożywanych owoców i warzyw (np. kampania +5 porcji dziennie+). My chcieliśmy sprawdzić, czy może ważny, w tym przypadku – dla zdrowia psychicznego – jest także sposób ich przygotowania i podania" – mówi główna autorka publikacji dr Tamlin Conner z University of Otago.

W tym celu naukowcy z jej zespołu przebadali ponad 400 młodych dorosłych z Nowej Zelandii i Stanów Zjednoczonych. Uczestnicy mieli od 18 do 25 lat. "Tę grupę wybrano, ponieważ młodzi dorośli mają zwykle najniższe spożycie owoców i warzyw ze wszystkich grup wiekowych oraz mają wysokie ryzyko zaburzeń psychicznych" – wyjaśnia Conner.

W początkowym etapie eksperymentu określono średnie spożycie przez uczestników surowych, gotowanych i przetworzonych w inny sposób owoców oraz warzyw. Następnie dane te zestawiono z danymi nt. kondycji psychicznej badanych osób. Pod uwagę brano także inne czynniki, mogące mieć wpływ na wynik badania: styl życia, zmienne demograficzne, poziom aktywności fizycznej, dietę, choroby przewlekłe, status społeczno-ekonomiczny, pochodzenie etniczne i płeć.

Okazało się, że konsumpcja owoców i warzyw w stanie "niezmodyfikowanym" miała wyraźny związek z lepszym zdrowiem psychicznym, niż spożywanie ich po ugotowaniu, konserwowanych czy przetworzonych w jakikolwiek inny sposób.

Dr Conner uważa, że może tak być, ponieważ gotowanie i przetwarzanie owoców oraz warzyw ma potencjał obniżenia poziomu zawartych w nich składników odżywczych.

"Przetwarzanie ogranicza ilość składników odżywczych, jakie dostarczamy sobie jedząc warzywa i owoce, a które są niezbędne dla optymalnego funkcjonowania emocjonalnego" – tłumaczy autorka pracy.

"Po uwzględnieniu wszelkich czynników dodatkowych okazało się, że spożycie surowych owoców i warzyw wiąże się z niższymi poziomami występowania objawów depresyjnych. Odnotowaliśmy też silną korelację między jedzeniem surowizny a poprawą samopoczucia psychicznego: pozytywnym nastrojem, zadowoleniem z życia i poziomem energii. Wszystkie te korzyści były wyraźnie mniejsze w przypadku spożywania gotowanych, konserwowych oraz inaczej przetworzonych owoców i warzyw" – opowiada Conner.

I dodaje: "To ważne odkrycie, gdyż pokazuje, że drobna zmiana stylu życia, w tym wypadku diety, może być przystępną, bezpieczną i adjuwantową metodą poprawy zdrowia psychicznego".

Badaczka przypomina też, że w pierwszej dziesiątce owoców i warzyw o najkorzystniejszym działaniu na zdrowie psychiczne są: marchew, banany, jabłka, ciemne warzywa liściaste, takie jak szpinak, grejpfrut i sałata, owoce cytrusowe, świeże jagody, ogórek oraz kiwi.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Sałatą i szpinakiem <br> w POChPSałatą i szpinakiem
    w POChP
    Pani badania dowodzą, że u palaczy i byłych palaczy można zapobiegać rozwojowi przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc (POChP) za pomocą […]
  • Dlaczego dieta <br> ma być urozmaicona?Dlaczego dieta
    ma być urozmaicona?
    Komponując dietę, nawet najbardziej prawidłową, można popaść w rutynę i powtarzać w jadłospisie te same potrawy, […]
  • Jagody –<br> zdrowa przekąska<br> dla aktywnychJagody –
    zdrowa przekąska
    dla aktywnych
    Uprawianie sportu wymaga odpowiedniej, zbilansowanej diety, która zapewni nam potrzebną do ćwiczeń energię. Okazuje się, że […]
  • Superfoods, <br> czyli superjedzenie!Superfoods,
    czyli superjedzenie!
    Superfoods to termin, który stał się bardzo popularny w ostatnich latach. Promowany przez żywieniowych influencerów, […]
  • Europejski<br> Dzień ŚniadaniaEuropejski
    Dzień Śniadania
    Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjaciółmi, a kolację oddaj wrogowi. Stare powiedzenie obnaża powszechnie znaną […]
  • Dietą w rakaDietą w raka Uniwersalna, „cudowna” dieta chroniąca nas przed zachorowaniem na raka wprawdzie nie istnieje, jednak ryzyko […]
  • Szczęście zaczyna<br> się…w jelitachSzczęście zaczyna
    się…w jelitach
    Jak wynika z badania przeprowadzonego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, jedynie 5% […]
  • Karotenoidy działają antyoksydacyjneKarotenoidy działają antyoksydacyjne Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close