Poniedziałek, 26 Sierpnia 2019 roku.

Po raz kolejny przegrywa nauka

Unijny Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz głosował nad propozycją Komisji Europejskiej przedłużenia stosowania glifosatu na 5 lat. Ze względu na brak kwalifikowanej większości głosów, decyzja nie została jednak podjęta. Przedstawiciele Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin podkreślają, że przypadek trwającej ponad rok dyskusji nad glifosatem pokazuje, że interesy polityczne państw członkowskich po raz kolejny biorą górę nad dowodami naukowymi. A przyszłość europejskiego rolnictwa staje pod znakiem zapytania.

W świetle dostępnych dowodów naukowych oraz opinii przygotowanych przez unijne instytucje tj. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Europejską Agencję ds. Chemikaliów (ECHA) oraz agencje regulacyjne na całym świecie glifosat, stosowany zgodnie ze swoim przeznaczeniem jest bezpieczny. Ten wniosek jest oparty na wynikach 3 300 badań naukowych.

– Producenci środków ochrony roślin potrzebują przejrzystego, spójnego i przewidywalnego prawodawstwa, aby nadal inwestować w przyszłość europejskiego rolnictwa. A przykład debaty nad glifosatem jest tego zaprzeczeniem. Gdyby państwa członkowskie podejmowały decyzje w oparciu o badania naukowe, glifosat zostałby już w ubiegłym roku zarejestrowany na kolejne 15 lat. Nie zapominajmy, że żywność w Europie jest najbardziej bezpieczną na świecie, również dzięki nauce i efektywnej kontroli. Tocząca się obecnie debata poddaje to pod wątpliwość. Zmniejsza to zaufanie konsumentów do systemu bezpieczeństwa żywności – powiedział Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Środki ochrony roślin są ważnym narzędziem w pracy rolnika. Glifosat to podstawowy składnik wielu herbicydów (preparatów chwastobójczych) stosowanych we wszystkich państwach członkowskich UE. Produkty z tą substancją wykorzystuje się m.in. w uprawie zbóż, a także w winnicach i sadach. W ten sposób rolnicy minimalizują straty w plonach i są w stanie produkować żywność wysokiej jakości, w przystępnych cenach, bezpieczną dla konsumentów. Sposób opracowania środków ochrony roślin jest analogiczny do leków, a sam proces trwa około 10 lat i obejmuje ponad 100 różnego rodzaju badań.

Źródło: PSOR

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Rolnictwo zrównoważone priorytetemRolnictwo zrównoważone priorytetem Stosowanie dobrych praktyk w ochronie roślin to pierwszy krok do zrównoważonej produkcji rolnej - wskazują przedstawiciele […]
  • Czy to koniec glifosatu?Czy to koniec glifosatu? Komisja Europejska chce przedłużyć o 10 lat zgodę na stosowanie glifosatu. Nie wyklucza jednak zmiany propozycji w sprawie autoryzacji […]
  • Środki ochrony roślin – wiedza PolakówŚrodki ochrony roślin – wiedza Polaków Czym są środki ochrony roślin dla Polaków? Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin sprawdziło wiedzę Polaków na temat […]
  • Glifosat<br> wraca na 5 latGlifosat
    wraca na 5 lat
    27 listopada br. Komisja Europejska dopuściła glifosat do użytku na kolejne 5 lat. 18 krajów głosowało za odnowieniem licencji […]
  • 1400 studentów przeszkolonych1400 studentów przeszkolonych Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin razem z Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach, zorganizowało w 2016 i 2017 roku osiem […]
  • Surowce<br> zamiast śmieciSurowce
    zamiast śmieci
    Ponad 100 tysięcy Polaków zwróciło uwagę, że nie ma śmieci – są surowce! Jest już podsumowanie efektów Akcji […]
  • Wspólnie dbajmy<br> o czyste powietrze!Wspólnie dbajmy
    o czyste powietrze!
    Połowa polskiego społeczeństwa wierzy, że poprawa stanu środowiska zależy od ich aktywności. Mimo tego, w Polsce wiele osób […]
  • Glifosat <br> na cenzurowanymGlifosat
    na cenzurowanym
    Odnowienie zgody na stosowanie glifosatu jest przedmiotem batalii w Brukseli, ponieważ obecna zgoda na wykorzystywanie tej substancji w […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close