Sobota, 21 Lipca 2018 roku.

Polska mąka trafi
na rynek chiński?

W dniach 13-17 listopada 2017 roku, na zaproszenie Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa (GIORiN), przebywa w Polsce delegacja ekspertów z Generalnej Administracji ds. Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej (AQSIQ).

Wizyta związana jest z finalizacją procedury analizy ryzyka i określeniem warunków eksportu z Polski dla trzech rodzajów mąki: pszennej, żytniej i orkiszowej. Audytem inspektorów chińskich objęte będą miejsca produkcji surowca – zboża oraz zakłady produkujące mąkę (młyny) na terenie dwóch województw: mazowieckiego i pomorskiego.

Wnioski dla ww. trzech rodzajów mąki zostały opracowane wspólnie przez jednostki administracji rządowej (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Sanitarny, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), przy udziale Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu oraz zainteresowanych eksportem przetwórców. Zostały one złożone do strony chińskiej w czerwcu 2016 r. Koordynacją działań w zakresie opracowania wniosku, a także organizacją wizyty zajął się GIORiN.

W pierwszym dniu wizyty delegacji chińskiej w siedzibie GIORiN odbyło się spotkanie otwierające, pod przewodnictwem Pana Andrzeja Chodkowskiego – Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa. W spotkaniu udział wzięły wszystkie instytucje zaangażowane w powyższą procedurę oraz przedstawiciele zakładów przetwórczych (młynów), zainteresowanych eksportem. W trakcie spotkania otwierającego, inspektorom AQSIQ zostały przekazane informacje o organizacji w Polsce systemów nadzoru fitosanitarnego i sanitarnego w uprawie i przechowywaniu zbóż oraz na temat warunków higieny i bezpieczeństwa dla konsumentów w procesie produkcji mąki. Uzyskane informacje będą przez nich następnie potwierdzane w trakcie wizyt w gospodarstwach i zakładach przetwórczych. 

Źródło: PIORiN

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close