UE i Islandia liberalizują handel
Większy dostęp do islandzkiego rynku produktów rolnych i spożywczych oraz ochrona unijnych produktów regionalnych w Islandii – to korzyści krajów Wspólnoty z trzech umów gospodarczych między UE a Islandią, które właśnie weszły w życie.
Umowy umożliwiają bezcłowy dostęp do rynku islandzkiego dla ponad 95 proc. unijnych produktów rolno-spożywczych. Do tej pory taki dostęp miało ok. 65 proc. Liberalizacja handlu zapewnia taką samą ochronę na tej wyspie 1150 regionalnym produktom unijnym, jaką są obecnie objęte w UE.
Zmiana zasad współpracy, gwarantuje większy dostęp do islandzkiego rynku dla takich produktów, jak wołowina, wieprzowina, drób i ser. Islandia uzyskuje również większy dostęp do unijnego rynku dla wielu swoich towarów. Umowy pozwolą również na uzupełnianie w przyszłości listy chronionych produktów regionalnych.
Unijny eksport do Islandii obejmuje przede wszystkim kawę, owoce i warzywa, czekoladę i przetworzone produkty spożywcze. Import UE z Islandii to z kolei m.in. wodorosty morskie, owcze mięso, wyroby skórzane i futrzarskie oraz różne przetwory spożywcze.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin