Piątek, 07 Sierpnia 2020 roku.

Przywóz żywności
na własny użytek

Ze względu na ryzyko wprowadzenia chorób do Unii Europejskiej istnieją surowe procedury dotyczące wprowadzania niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego do UE (zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 206/2009). Procedury te nie mają zastosowania w odniesieniu do przewozu produktów pochodzenia zwierzęcego pomiędzy państwami członkowskimi UE lub w odniesieniu do produktów pochodzących
z Andory, Liechtensteinu, Norwegii, San Marino i Szwajcarii. 

Warunki przywozu produktów pochodzenia zwierzęcego do UE
Wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego niespełniające poniższych wymogów należy przekazać
do oficjalnego usunięcia po przybyciu do UE. Niezgłoszenie takich produktów może grozić grzywną lub wszczęciem postępowania karnego.

  1. Wwożenie lub wysyłanie do UE osobistych przesyłek zawierających mięso, mleko, produkty mięsne
    i przetwory mleczne
    (inne niż mleko początkowe w proszku, żywność dla niemowląt, specjalna żywność lub specjalna karma dla zwierząt domowych wymagana ze względów medycznych) dozwolone jest jedynie pod warunkiem, że pochodzą one z Wysp Owczych, Grenlandii lub Islandii, a ich waga nie przekracza 10 kilogramów na osobę.
  2. Do UE można wwozić lub wysyłać osobiste przesyłki zawierające mleko początkowe w proszku, żywność dla niemowląt oraz specjalną żywność wymaganą ze względów medycznych jedynie
    pod warunkiem, że:

     

    • pochodzą one z Wysp Owczych, Grenlandii lub Islandii, a ich łączna waga nie przekracza 10 kilogramów na osobę, oraz że:

       

      • produkt nie wymaga chłodzenia do czasu spożycia oraz
      • produkt stanowi pakowany produkt firmowy oraz
      • opakowanie jest nienaruszone, o ile nie jest w danej chwili używane.
    • pochodzą one z innych krajów (innych niż Wyspy Owcze, Grenlandia lub Islandia), a ich łączna waga nie przekracza 2 kilogramów na osobę, oraz że:

       

      • produkt nie wymaga chłodzenia do czasu spożycia oraz
      • produkt stanowi pakowany produkt firmowy oraz
      • opakowanie jest nienaruszone, o ile nie jest w danej chwili używane.
  3. Do UE można wwozić lub wysyłać osobiste przesyłki zawierające specjalną karmę dla zwierząt domowych wymaganą ze względów medycznych jedynie pod warunkiem, że:

     

    • pochodzą one z Wysp Owczych, Grenlandii lub Islandii, a ich łączna waga nie przekracza 10 kilogramów na osobę, oraz że:

       

      • produkt nie wymaga chłodzenia do czasu spożycia oraz
      • produkt stanowi pakowany produkt firmowy oraz
      • opakowanie jest nienaruszone, o ile nie jest w danej chwili używane.
    • pochodzą one z innych krajów (innych niż Wyspy Owcze, Grenlandia lub Islandia), a ich łączna waga nie przekracza 2 kilogramów na osobę, oraz że:

       

      • produkt nie wymaga chłodzenia do czasu spożycia oraz
      • produkt stanowi pakowany produkt firmowy oraz
      • opakowanie jest nienaruszone, o ile nie jest w danej chwili używane.
  4. Do UE można wwozić lub wysyłać osobiste przesyłki produktów rybołówstwa (w tym ryb świeżych, suszonych, gotowanych, peklowanych lub wędzonych oraz niektóre skorupiaki, takie jak krewetki, homary, martwe małże i martwe ostrygi) jedynie pod warunkiem, że (ograniczenia te nie mają zastosowania
    w odniesieniu do produktów rybołówstwa pochodzących z Wysp Owczych lub Islandii):
  • ryby świeże są wypatroszone oraz
  • waga produktów rybołówstwa na osobę nie przekracza 20 kilogramów lub wagi jednej ryby, w zależności od tego, która z tych wartości jest najwyższa.

       5. Do UE można wwozić lub wysyłać inne produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak na przykład miód,
           żywe ostrygi, żywe małże i ślimaki jedynie pod warunkiem, że:

  • pochodzą one z Wysp Owczych, Grenlandii lub Islandii, a ich łączna waga nie przekracza 10 kilogramów na osobę,
  • pochodzą one z innych krajów (innych niż Wyspy Owcze, Grenlandia lub Islandia), a ich łączna waga nie przekracza 2 kilogramów na osobę.

Przywóz większej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego
Do UE można wwozić lub wysyłać większe ilości produktów zwierzęcych jedynie wtedy, gdy spełniają one wymogi dotyczące przesyłek handlowych, które obejmują:

  • wymogi dotyczące świadectw określone w odpowiednim urzędowym świadectwie weterynaryjnym WE;
  • przedstawienie towarów razem z właściwą dokumentacją w punkcie kontroli granicznej upoważnionym
    do kontroli weterynaryjnej, w momencie wjazdu do UE.

Produkty pochodzenia zwierzęcego niepodlegające ww. wymaganiom
Przedstawione powyżej zasady nie mają zastosowania do następujących produktów:

  • chleb, ciasta i ciastka, herbatniki, czekolada i wyroby cukiernicze (w tym słodycze) niemieszane
    z produktami mięsnymi ani nienadziewane nimi;
  • suplementy żywnościowe, pakowane z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego;
  • ekstrakty z mięsa i koncentraty mięsne;
  • oliwki nadziewane rybami;
  • makarony niemieszane z produktami mięsnymi ani nienadziewane nimi;
  • buliony i przyprawy do zup pakowane z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego;
  • wszelkie inne produkty spożywcze niezawierające świeżego lub przetworzonego mięsa lub produktów mleczarskich i zawierające mniej niż 50 % przetworzonych produktów jajecznych lub produktów rybołówstwa.

Produkty pochodzenia zwierzęcego uzyskane z gatunków chronionych
W przypadku niektórych gatunków chronionych mogą występować dodatkowe ograniczenia. Na przykład
w przypadku kawioru z ikry gatunków jesiotra, ograniczenie wagowe wynosi 125 gramów na osobę.

Źródło: wetgiw.gov.pl

 

Artykuły powiązane

  • GIS ostrzega przed nasionami chiaGIS ostrzega przed nasionami chia Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej […]
  • Kłamstwa o konserwach – MRiRW zabrało głosKłamstwa o konserwach – MRiRW zabrało głos Konserwy z mięsa zwierząt z terenów objętych restrykcjami w związku z zagrożeniem ASF, pochodziły tylko od zwierząt […]
  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]
  • Aflatoksyny<br> w żywnościAflatoksyny
    w żywności
    O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko […]
  • Spis i rejestracja zwierzątSpis i rejestracja zwierząt Ważnym elementem unijnego systemu, gwarantującego żywność bezpieczną dla zdrowia konsumentów, jest rejestr oznakowanych zwierząt […]
  • Salmonella<br> znów atakujeSalmonella
    znów atakuje
    W ubiegłym roku w Polsce odnotowano nagły i wysoki, bo aż 90-proc. wzrost zgłoszeń zgonów z powodu salmonellozy. Jak wynika z […]
  • Kłamstwa o ASFKłamstwa o ASF Produkty wytworzone z polskiej wieprzowiny są zdrowe i bezpieczne. Mięso używane do ich produkcji jest przebadane i pochodzi od […]
  • Dramat z ASFDramat z ASF Obecna sytuacja z szalejącym w Polsce ASF jest niezwykle dramatyczna. Wszystko wskazuje na to, że sprawa wymknęła się spod kontroli i […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close