Czwartek, 13 Sierpnia 2020 roku.

Kolejny skandal
z fipronilem

Fipronil w polskich jajkach! W trzech próbkach jaj z trzech ferm z Mazowsza i Wielkopolski wykryto przekroczenie norm substancji, której spożycie w znacznej ilości jest szkodliwe dla zdrowia. Inspekcja Weterynaryjna w trybie natychmiastowym podjęła działania kontrolne na fermach, zablokowała możliwość wprowadzania jaj konsumpcyjnych z tych ferm do obrotu oraz sporządza listy dystrybucji jaj, by objąć ich procedurą wycofania z rynku i zniszczenia.

W związku z tym, że stosowanie fipronilu na fermach kur niosek towarowych jest nielegalne, o fakcie obecności fipronilu w jajach pochodzących z ferm z Mazowsza i Wielkopolski, zawiadomione zostaną organy ścigania. Informacja o stwierdzeniu fipronilu w polskich jajach została zamieszczona na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Fipronil jest środkiem zwalczającym wszy, kleszcze i roztocza. Może być używany w Unii Europejskiej w hodowli zwierząt domowych, ale jego stosowanie w produkcji żywności jest zakazane. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje go jako substancję "umiarkowanie toksyczną" w przypadku spożycia znacznych ilości.

Afera z fipronilem w roli głównej wypłynęła na początku sierpnia 2017 roku. O fakcie skażenia jaj tą substancją
w Belgii poinformowała Komisja Europejska. Okazało się, że jaja z fipronilem trafiły także do innych krajów.
W Polsce stwierdzono skażenie tą substancją kurczaków sprowadzonych z Niemiec.

Przypomnijmy, obecnie są badane próbki jaj i mięsa drobiowego pod kątem zanieczyszczenia fipronilem
w ramach wcześniej zapowiedzianych działań. Założono w sierpniu i wrześniu br. pobranie w sumie 320 próbek mięsa drobiowego i jaj kurzych, miesięcznie po 80 próbek mięsa i 80 próbek jaj. Do tej pory w laboratoriach Państwowej Inspekcji Sanitarnej zbadano 25 próbek mięsa drobiowego i 85 próbek jaj dostępnych na rynku krajowym. W żadnej ze zbadanych próbek mięsa nie stwierdzono obecności fipronilu. Natomiast w 3 z 85 próbek jaj (1 próbka stanowi minimum 12 sztuk jaj kurzych) stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu. Wpróbkach wykryto fipronil na poziomie przekraczającym poziom dozwolony w przepisach prawnych, Państwowa Inspekcja Sanitarna nakazała wycofanie partii jaj.

Producentem skażonych jaj była firma TOP-JAJ z Bieżunia (kod jaj 3 PL 14371323), Fermy Drobiu Woźniak Rawicz (kod 3 PL 30051328 K3) oraz firma handlowa Farmio S.A.(kod 2 PL 14131317), dla której jaja zostały wyprodukowane.

O sytuacji została poinformowana Inspekcja Weterynaryjna, która może zidentyfikować źródło pochodzenia zakwestionowanych jaj i podjąć działania naprawcze w fermach.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Fipronil w drobiuFipronil w drobiu W unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF znalazło się powiadomienie władz niemieckich […]
  • Skandal z jajamiSkandal z jajami Jak wynika z informacji Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w Polsce wykryto jajka potencjalnie zanieczyszczone fipronilem. Nie […]
  • Holenderskie <br> jaja skażoneHolenderskie
    jaja skażone
    Miliony jaj w Belgii, Niemczech i Holandii są wycofywane ze sklepów i magazynów. W niektórych z nich stwierdzono […]
  • Ruszyła kontrola drobiu i jaj <br> na obecność fiproniluRuszyła kontrola drobiu i jaj
    na obecność fipronilu
    Mięso drobiowe i jaja na cenzurowanym. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi badania pod kątem zanieczyszczenia fipronilem. […]
  • Cholesterol z jaj<br> już nie straszyCholesterol z jaj
    już nie straszy
    Wielu konsumentów obawia się spożywania jaj z powodu zawartego w nich cholesterolu. Warto przypomnieć, że według aktualnych […]
  • Come back do RPA?Come back do RPA? Eksport drobiu do RPA jest zablokowany od dwóch lat. Może to się jednak zmienić. W Polsce odbyła się wizyta służb […]
  • Producenci jaj bez odszkodowańProducenci jaj bez odszkodowań Od 2018 roku nie będzie odszkodowań dla producentów skażonych jaj. Drobiarze alarmują, że ucierpią na tym nie tylko rolnicy, ale […]
  • FrankenkurczakFrankenkurczak Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close