Rośnie produkcja drobiu

1100px x 733px – Projekt bez tytułu — kopia (12)

Produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowych 3,1 mln ton. Prawie połowa trafia na eksport, głównie na rynki europejskie.

Polskie zakłady wciąż się rozwijają, unowocześniają i sprzedają coraz więcej towaru wyroby na rynku krajowym i zagranicznym. Nadwyżki krajowego drobiu kierowane są rynki europejskie, gdzie produkt polski z powodzeniem konkuruje z miejscowym towarem, co jest związane z jakością i ceną. Polska sprzedaje produkty bardzo dobrej jakości po konkurencyjnych stawkach w Europie. 80 proc. produktu kierujemy na rynki Europy, pozostała część sprzedawana jest do krajów trzecich.

Polska jest liderem produkcji drobiu w Europie. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, wytwórczość w 2017 roku sięgnęła 3,1 mln ton. To niemal dwukrotnie więcej niż np. we Francji czy Niemczech. Przyszłość także zapowiada się optymistycznie.  Jak wynika z prognoz ekspertów Komisji Europejskiej, w tym roku produkcja wzrośnie o kolejne 7 proc.

Nie tylko eksport drobiu jest wyjątkowy, ale także jego spożycie. Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazują, że statystyczny Polak konsumuje 30,5 kg w ciągu roku.

Rekordy bije także produkcja kurcząt brojlerów w Polsce. W marcu na rynku pojawiło się ponad 107 milionów nowych ptaków. Miesięczne dane na ten temat, podawane przez Główny Urząd Statystyczny, przekroczyły 100 milionów sztuk tylko pięć razy.

Przyspieszenie w produkcji piskląt kurcząt rzeźnych jest wynikiem bardzo dobrej sytuacji na rynku w ostatnich pięciu miesiącach. Na skutek kłopotów eksportowych brazylijskich firm drobiarskich, na rynku europejskim zrobiło się więcej miejsca dla mięsa z Polski, co pozytywnie przełożyło się na ceny skupu żywca i zachęciło hodowców do zwiększania produkcji. Dobra koniunktura może potrwać jeszcze kilka miesięcy.

Polska jest największym producentem kurcząt rzeźnych w Unii Europejskiej oraz drugim (po Holandii) eksporterem biorąc pod uwagę handel wewnątrzunijny i pozaunijny. W 2017 roku nasz kraj sprzedał ponad 1 mln 121 tys. ton mięsa drobiowego.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin