Czwartek, 14 Listopada 2019 roku.

Rośnie eksport wołowiny

Jak wynika z wstępnych danych Ministerstwa Finansów, eksport nieprzetworzonego mięsa wołowego
z Polski w pierwszych pięciu miesiącach 2017 r. przekroczył 150 tys. t i był większy niż rok wcześniej o 3,2 proc. Wzrasta także eksport wieprzowiny.

W strukturze towarowej eksportu dominuje mięso wołowe świeże, schłodzone – 78 proc. wolumenu eksportu, który w okresie I-V 2017 r. wyniósł ponad 118 tys. t za 396 mln euro. W okresie I-V 2017 r. najwięcej mrożonej wołowiny Polska wyeksportowała do Francji (5,8 tys. t), Niemiec (3,5 tys. t), Hongkongu (2,5 tys. t za 7,4 mln euro), Izraela (2,4 tys. t) oraz Szwecji (2,2 tys. t). Na uwagę zasługuje ponad czterokrotny wzrost eksportu tego mięsa do Kazachstanu (1,5 tys. t) oraz blisko trzykrotny wzrost do Hongkongu i 35-proc. do Izraela. Pojawiły
się też nowe kierunki eksportu mrożonej wołowiny. Są to m.in.: Arabia Saudyjska, Japonia, Gabon oraz Macedonia.

Tymczasem, analitycy Agencji Rynku Rolnego oceniają, że w 2017 r., w wyniku wzrostu krajowej produkcji, eksport produktów wieprzowych z Polski może być o 7 proc. większy niż w ubiegłym roku i wyniesie ok. 740 tys. ton. Zwiększyły się dostawy do głównych odbiorców wieprzowiny z Polski, tj. do Niemiec (o 28 proc.), Wielkiej Brytanii (o 5 proc.) oraz Stanów Zjednoczonych (o 48 proc.). W okresie styczeń-maj 2017 r. z kraju wywieziono 306 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych, czyli o 8 proc. więcej niż przed rokiem.

Jak prognozują eksperci ARR, do jesieni utrzymają się relatywnie wysokie ceny tuczników, nie stanieje też mięso wieprzowe. Wieprzowina jest ciągle najchętniej kupowanym mięsem przez Polaków. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że w 2016 r. bilansowe spożycie mięsa wieprzowego wyniosło 40,1 kg
na mieszkańca i było o 3 proc. mniejsze niż rok wcześniej. Według ekspertów ARR, w trzecim kwartale br. ceny żywca wieprzowego będą się wahać w granicach 5,50-5,80 zł/kg, a w końcu roku jego cena może spaść do 5,10-5,50 zł/kg, jednak wskutek dużego popytu eksportowego cena ta będzie wyższa o 1-9 proc. niż rok wcześniej.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Polska pieczarkowym eldoradoPolska pieczarkowym eldorado Polska, kolejny rok z rzędu, utrzymuje swoją pozycję największego światowego eksportera świeżych pieczarek. Prawie 70% produkcji trafia […]
  • Eksport wieprzowiny<br> z UE niższyEksport wieprzowiny
    z UE niższy
    Eksport wieprzowiny z krajów Wspólnoty w styczniu 2018 roku wyniósł około 325,7 tys. ton (masa tuszy), co […]
  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Drób taniejeDrób tanieje Spożycie drobiu może wzrosnąć jeszcze bardziej. Jak wynika z analiz Agencji Rynku Rolnego, w tym roku kurczaki będą coraz tańsze, […]
  • Jagnięcina na widelcuJagnięcina na widelcu Polska jest liczącym się w Europie eksporterem wysokojakościowej jagnięciny, jednak przez Polaków ciągle mięso to uchodzi za […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Polagra FoodPolagra Food Ponad 25 mld euro ma wynieść w tym roku wartość eksportu polskiej żywności – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi […]
  • Skrzydełko<br> czy nóżka?Skrzydełko
    czy nóżka?
    Miłośnicy drobiu mogą zacierać ręce. Według najnowszej prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w pierwszym […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close