Poniedziałek, 20 Sierpnia 2018 roku.

Frankenkurczak

Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na skutek przemysłowej hodowli brojlerów, kurczaki cierpią przez nienaturalny przyrost masy, żyją w nieodpowiednich warunkach i są brutalnie zabijane.

Happeningiem w Katowicach aktywiści Otwartych Klatek zainaugurowali kampanię "Frankenkurczak". Zachęcają do podpisywania petycji na rzecz poprawy warunków hodowli kurczaków.

– Polska jest liderem w produkcji drobiu w Europie, a byciem liderem zobowiązuje. Polscy hodowcy powinni mieć na uwadze społeczną odpowiedzialność biznesu, w którą wpisuje się również dobrostan zwierząt – podkreśla organizatorka akcji Anna Iżyńska.

Wielkie kurze fermy stanowią w Polsce zaledwie kilka procent wszystkich gospodarstw, hoduje się tam ok. 98 proc. kurczaków, stłoczonych na niewielkich powierzchniach.

Stowarzyszenie zbiera podpisy pod petycją, adresowaną do ministra rolnictwa, Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz i Głównego Inspektoratu Weterynarii. Oczekuje podjęcia stanowczych działań, które poprawią warunki hodowli tych zwierząt. Aktywiści Otwartych Klatek chcą regulacji, które zmniejszą zagęszczenie na fermach, rezygnacji z genetycznie zmodyfikowanych ras szybko rosnących, zapewnienia kurom większego dostępu do naturalnego światła i grzęd oraz odejścia od metod uboju zwierząt, sprawiających zbędny ból. Przekonują, że kurczaki hodowane na mięso to sztucznie stworzone przez człowieka rasy ptaków. W wyniku modyfikacji, zwierzęta te nienaturalnie szybko przybierają na masie, co nierzadko jest powodem częstych złamań kości oraz chorób serca.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki powstało w 2012 r. Organizacja stawia sobie za cel zapobieganie cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • KRD-IG alarmujeKRD-IG alarmuje Wprowadzenie nowych przepisów w życie, przyniesie polskiemu drobiarstwu oraz związanym z nim gałęziom rolnictwa, dotkliwe straty […]
  • Ryby na świętaRyby na święta Za nami Dzień Ryby. Święto zostało zainicjowane, by uświadamiać ludziom, że ryby nie są przedmiotami, odczuwają […]
  • Fipronil w drobiuFipronil w drobiu W unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF znalazło się powiadomienie władz niemieckich […]
  • NIK z KRD o produkcji drobiarskiej<br> w PolsceNIK z KRD o produkcji drobiarskiej
    w Polsce
    Najwyższa Izba Kontroli wraz z Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą o raporcie NIK dotyczącym "Wykorzystywania […]
  • Ubój na innych zasadachUbój na innych zasadach W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają prace nad uproszczeniem zasad dotyczących uboju na użytek własny. Zaplanowano […]
  • Konkurencja<br> na rynku drobiuKonkurencja
    na rynku drobiu
    Wietnam będzie eksportował drób do Europy. W pierwszych miesiącach przyszłego roku powinna wejść w życie umowa o wolnym handlu […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • SGGW: skład jaj <br>zależy od sposobu <br>karmienia, a nie <br>od rodzaju chowuSGGW: skład jaj
    zależy od sposobu
    karmienia, a nie
    od rodzaju chowu
    Z badań naukowych wynika, że nie ma różnicy w składzie jaj wynikającej z zastosowanego konkretnego systemu chowu, znaczenie ma […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close