Polski drób w Singapurze

kury2

Singapurskie władze weterynaryjne poinformowały o zakończeniu procesu uzgodnień certyfikatu zdrowia dla polskiego mięsa drobiowego, eksportowanego do Singapuru oraz o udzieleniu zgody na eksport dla 6. polskich zakładów. Singapur to kolejne państwo, które w ostatnim czasie uznało polski drób za bezpieczny.

Polska została oficjalnie zatwierdzona przez AVA jako kraj uprawniony do eksport drobiu do Singapuru w grudniu 2017 r., jednak dopiero zatwierdzenie wzoru certyfikatu zdrowia oraz wydanie pozwoleń eksportowych dla polskich producentów umożliwia fizyczny eksport.

Importerzy singapurscy z niecierpliwością oczekiwali na tę informację, uzależniając dalsze rozmowy handlowe, w tym w ramach zbliżających się targów Food&Hotel Asia 2018, od uzyskania pozwoleń eksportowych przez polskie zakłady.

Informacja ta została przekazana polskim służbom weterynaryjnym w przeddzień wizyty w Singapurze sekretarza stanu Jacka Boguckiego, któremu będzie towarzyszył główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk. Program wizyty obejmuje również rozmowy z partnerami biznesowymi.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin