Polski drób w Singapurze
Polski system nadzoru nad chorobami drobiu oraz bezpieczeństwem produkcji mięsa drobiowego…zdał egzamin w Singapurze. Władze singapurskie uznały, że eksport mrożonego mięsa drobiowego znad Wisły jest bezpieczny.
Ocena polskiego wniosku aplikacyjnego przez Weterynaryjne Służby Singapuru została przeprowadzona na podstawie obszernej dokumentacji, opracowanej przez Główny Inspektorat Weterynarii oraz w oparciu o inspekcję polskich zakładów sektora mięsa drobiowego.
Teraz, w celu faktycznego rozpoczęcia eksportu, konieczne jest nadanie przez służby singapurskie uprawnień eksportowych polskim podmiotom oraz uzgodnienie bilateralnego świadectwa zdrowia dla mrożonego mięsa drobiowego eksportowanego do Singapuru. W pierwszej kolejności na zatwierdzenie do eksportu mogą liczyć podmioty kontrolowane przez singapurskich inspektorów w trakcie tegorocznej majowej inspekcji.
Państwa azjatyckie zmieniają strategie gospodarcze i otwierają się na rolno-spożywcze nowości z Polski. Atutem krajowych producentów są m.in. wysoka jakość, doskonały smak i niska zawartość konserwantów w oferowanych produktach.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin