Komisja Europejska o mleku

foto (19)

Produkcja mleka surowego w Unii Europejskiej w 2018 roku wzrośnie – przewiduje Komisja Europejska. Według prognozy ekspertów z Brukseli, unijni producenci dostarczą do mleczarni ponad 156 mln ton mleka, czyli blisko 1,5 proc. więcej niż w 2017 roku.

Komisja zapowiada powolny spadek pogłowia krów w krajach Wspólnoty w przyszłym roku. Liczba krów ma zmniejszyć się do 23 mln sztuk, czyli o ponad 2 proc., podczas gdy w 2017 r. wynosi 23,3 mln sztuk (1,7 proc. mniej niż w 2016 r.).

Według ekspertów, większe ilości mleka przetwarzane będą na sery, masło i mleko odtłuszczone w proszku. Produkcja świeżych produktów mlecznych pozostanie na dotychczasowym poziomie.

KE przewiduje również wzrost produkcji mleka odtłuszczonego w proszku – o około 2 proc. Zapasy zmniejszą się jednak z 421 tys. ton do 300 tys. ton.

Według brukselskich ekspertów, dostawy masła w 2018 r. mają być większe, co zakończy problemy z jego podażą. Podaż wzrośnie o prawie 3 proc. do około 2,38 mln ton. Z kolei produkcja serów, która w tym roku wzrosła do 9,9 mln ton ,w przyszłym roku ma wzrosnąć do ponad 10,1 mln ton. Spożycie ma zwiększyć się o 1,3 proc. do prawie 9,6 mln ton, a eksport do krajów trzecich o 7 proc. do 0,9 mln ton.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin