Zbiory warzyw i owoców – szacunki

Miniony sezon był dla sadowników wyjątkowo trudny. Przymrozki zdziesiątkowały sady. Ceny jabłek będą więc rekordowo wysokie. Zbiory owoców z drzew zapowiadają się niższe niż w 2016 roku i wyniosą ok. 2,8 mln ton. Jak wynika z szacunków Głównego Urzędu Statystycznego, produkcja warzyw wyniesie za to 4,5 mln ton, czyli wypadnie na poziomie ubiegłego roku.

Jak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego,  w wielu rejonach kraju warunki agrometeorologiczne były niekorzystne dla uzyskania dobrej jakości owoców. Z jednej strony sprzyjały występowaniu chorób i szkodników, a z drugiej utrudniały prawidłową ochronę. Obok niższego plonowania, w bieżącym sezonie problemem może być więc także słaba jakość owoców.

Eksperci GUS szacują, że zbiory jabłek, w zależności od dalszych warunków, mogą wynieść 2,4-2,6 mln ton (-30 proc. r/r). Przewidują także ponad 25-proc. spadek produkcji gruszek, ich zbiory ocenia się na niespełna 60 tys. ton. Z kolei tegoroczne zbiory wiśni i czereśni, według ekspertów, były o przeszło 60 proc. mniejsze niż w 2016 roku. Produkcja z sadów wiśniowych oszacowano na ponad 70 tys. ton, natomiast z czereśniowych na niewiele ponad 20 tys. ton. Na ok. 60 tys. ton eksperci ocenili zbiory śliwek (-40 proc.). Łączną produkcję pozostałych gatunków owoców z drzew (brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich) oszacowali na ok. 10 tys. ton (-50 proc.). Produkcję owoców jagodowych oceniona została na ok. 0,5 mln ton (-15 proc.). Według GUS zbiory truskawek w 2017 roku ogółem wyniosły ok. 177 tys. ton (-10 proc.). Zbiory malin szacuje się o ok. 20 proc. niższe od ubiegłorocznych – ponad 100 tys. ton. Produkcję porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) oceniono na ok. 130 tys. ton (w tym porzeczek czarnych na ok. 100 tys. ton).

Na rynku owoców niewesoło, za to warzyw nie najgorzej. Tegoroczną łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na ok. 4,5 mln ton, czyli poziomie zbliżonym do roku ubiegłego. Tegoroczne zbiory kapusty eksperci ocenili na ok. 1 mln ton, kalafiorów na 235 tys. ton, cebuli na 655 tys. ton, marchwi na ponad 810 tys. ton, buraków ćwikłowych na ok. 330 tys. ton, ogórków na niespełna 245 tys. ton, a pomidorów na ponad 250 tys. ton. Zbiory pozostałych gatunków warzyw łącznie przewiduje się na blisko 980 tys. ton.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin