Poniedziałek, 20 Sierpnia 2018 roku.

Gastroenterolog
o łączeniu mięsa
z grilla i alkoholu

Lubiane przez Polaków połączenie mięsa z grilla i alkoholu to fatalna mieszanka, mogąca prowadzić do zapalenia trzustki lub żołądka – przestrzega gastroenterolog i internista z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. NMP w Częstochowie Rajmund Gołdys.

„Najchętniej grillujemy tłuste mięso, pokryte również tłustą marynatą i mocno przypieczone, tak, by było chrupiące. Jeśli w dodatku kładziemy je bezpośrednio na kratce grilla, podczas pieczenia wytwarzają się rakotwórcze węglowodory” – powiedział Gołdys.

Grillowanie sprzyja konsumpcji alkoholu.
„Pokutuje mit, że alkohol pomaga strawić ciężkostrawne jedzenie. Nic bardziej mylnego. Tylko pogarsza sprawę, w końcu alkohol to toksyna. Połączenie dwóch trucizn może mieć piorunujący skutek i nieraz trafiają do nas pacjenci z zapaleniem żołądka czy ostrym zapaleniem trzustki” – dodał.

Jeśli nie chcemy rezygnować z grilla, lepiej korzystać z tacek i folii do pieczenia.
Zdrowszym rozwiązaniem od tłustego mięsa i kiełbasy będzie – jak mówił lekarz – grillowana ryba i warzywa. Dobrym pomysłem na posiłek na świeżym powietrzu są też – jego zdaniem – potrawy przygotowywane w specjalnych kociołkach stawianych na ognisku. „Do środka wkładamy dużo warzyw i nawet jeśli dołożymy tłuste mięso czy kiełbasę, to przygotowane w tych warunkach będą o wiele zdrowsze” – podkreślił.

Źródło: www.gazetalekarska.pl
 

Artykuły powiązane

  • Zalecane techniki grillowaniaZalecane techniki grillowania Przygotowanie potraw na grillu jest łatwe, ale czy do końca zdajemy sobie sprawę, jak to powinniśmy robić? Jaki wybrać […]
  • Polacy jedzą <br> za dużo mięsaPolacy jedzą
    za dużo mięsa
    Polacy jedzą prawie dwukrotnie więcej mięsa niż zalecają eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) - takie wnioski płyną z […]
  • Grillowanie może<br> nam zajść za skórę!Grillowanie może
    nam zajść za skórę!
    Osoby zajmujące się grillowaniem wchłaniają więcej substancji rakotwórczych zawartych w dymie przez skórę, niż przez […]
  • Grill gorszy niż smog?Grill gorszy niż smog? Aż 99% procent kancerogennych węglowodorów aromatycznych (WWA) trafia do naszego organizmu wraz z żywnością. Pozostały 1% to […]
  • Bezpieczne grillowanieBezpieczne grillowanie Od wiosny do jesieni lubimy spędzać czas w gronie rodziny i znajomych na świeżym powietrzu. Lubimy też obiady pod […]
  • Wrzuć na ruszt!Wrzuć na ruszt! Słoneczna aura, smakowite karkówki, kiełbaski i dobre towarzystwo... 2 maja obchodzimy Dzień Grilla. Jest to najlepsza data na […]
  • Nadmierne spożycie czerwonego mięsa<br> a ryzyko cukrzycy<br> typu 2Nadmierne spożycie czerwonego mięsa
    a ryzyko cukrzycy
    typu 2
    Ładna pogoda sprzyja grillowaniu: w naszym rodzinnym i towarzyskim menu pojawiają się kurczak z grilla, kiełbaski […]
  • Dlaczego dieta <br> ma być urozmaicona?Dlaczego dieta
    ma być urozmaicona?
    Komponując dietę, nawet najbardziej prawidłową, można popaść w rutynę i powtarzać w jadłospisie te same potrawy, […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close