Internetowa baza izomerów trans

1100px x 733px – Projekt bez tytułu — kopia (1)

Są obecne w margarynach w kostce, chipsach, produktach typu fast food czy w zupach w proszku. Mowa o izomerach trans, których według ekspertów ds. zdrowej żywności, powinniśmy spożywać jak najmniej. Można już korzystać z pierwszej części elektronicznej bazy izomerów trans – szkodliwych dla zdrowia składników wielu produktów spożywczych. Stworzył ją Instytut Żywności i Żywienia.

Izomery trans kwasów tłuszczowych nienasyconych występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych – przykładowo w przetworach mlecznych czy wołowinie. Jednak znajdują się także w żywności wytwarzanej przemysłowo, powstają także w procesie utwardzania tłuszczów roślinnych i rybnych. Pojawiają się również podczas długotrwałego smażenia bez zmieniania oleju.

Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by w diecie zapewniającej odpowiednią wartość odżywczą, spożycie izomerów trans było tak niskie, jak to tylko możliwe. Wykazują one bowiem wyłącznie niekorzystne działanie na zdrowie człowieka. Są uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo naczyniowych, miażdżycy, nowotworów złośliwych (zwłaszcza raka prostaty) oraz cukrzycy typu 2. Prawdopodobnie, mogą także wpływać na bezpłodność, powodować zaburzenia laktacji i sprzyjać astmie oskrzelowej.

Izomery trans są swego rodzaju zanieczyszczeniem technologicznym, ponieważ nawet w temperaturze pokojowej nie są one płynne, lecz stałe. Zmiana technologii produkcji żywności wymaga jednak globalnych regulacji przepisów i wymogów żywnosciowych.

Baza izomerów trans prezentuje dane dotyczące zawartości izomerów trans (wartości średnie, minimalne i maksymalne) w produktach spożywczych. Dostępne są wartości w g/100 g, g/porcję oraz g/cały produkt. Dzięki e-Bazie konsumenci mogą sprawdzić zawartość izomerów trans w poszczególnych produktach spożywczych i wybrać takie produkty, które albo nie zawierają w ogóle izomerów trans, albo zawierają ich stosunkowo niewiele.

Obecnie, w bazie dostępne są dane dla 568 produktów z siedmiu kategorii: koncentraty spożywcze, mleko i przetwory mleczne, produkty typu fast food, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia, tłuszcze roślinne, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, ziarna zbóż i produkty zbożowo-mączne. Z czasem, baza ma się powiększyć o nowe kategorie, w tym słodkie kremy do smarowania czy zupy z makaronem typu nudle. Docelowo, planowane jest utworzenie ok. 20 kategorii.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin