Festiwal Polskiej Żywności w Singapurze
Od 18 maja do 3 czerwca br. w Singapurze odbywa się Festiwal Polskiej Żywności, którego koordynatorem jest Ambasada RP w Singapurze. W inauguracji wydarzenia wziął udział sekretarz stanu Jacek Bogucki.
Celem wydarzenia jest promocja polskich produktów rolno-spożywczych i polskiej kuchni wśród singapurskich konsumentów. Wiceminister uczestniczył także w seminarium z udziałem polskich producentów produktów ekologicznych, zorganizowanym w ramach programu EcoEurope. W trakcie dwudniowego pobytu Jacek Bogucki spotkał się również z przedstawicielami singapurskiej administracji ds. rolno-spożywczych i weterynarii (AVA). Zostały omówione najważniejsze zagadnienia z zakresu dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku singapurskiego.
Strona polska jest zainteresowana przede wszystkim finalizacją procedury dopuszczenia polskiego mięsa drobiowego do rynku w Singapurze oraz złagodzeniem warunków eksportu mięsa wieprzowego.Strona singapurska podkreśliła wysokie standardy jakościowe stosowane przy produkcji polskiej żywności. Wyraziła nadzieję, że inspekcja w polskich zakładach mięsa drobiowego − odbywająca się w tym samym czasie co wizyta wiceministra w Singapurze − zakończy się pomyślnie. Jacek Bogucki poinformował o gotowości strony polskiej do rozwijania dwustronnej współpracy naukowo-badawczej, między innymi w zakresie weterynarii.
W rozmowie ze starszym ministrem stanu w ministerstwie rozwoju narodowego oraz w ministerstwie handlu i przemysłu Republiki Singapuru panem Koh Poh Koon, wiceminister Bogucki zwrócił się z prośbą o wsparcie polskich działań, ukierunkowanych na rozwój polsko-singapurskich kontaktów handlowych w zakresie produktów rolno-spożywczych. W trakcie spotkania mówiono także perspektywy rozwoju współpracy. Strony podkreśliły możliwe do osiągnięcia wspólne cele. Singapur − jako kraj, który nie posiada rozwiniętej rodzimej bazy produkcyjnej − jest zainteresowany zapewnieniem ciągłości dostaw oraz zróżnicowanych źródeł żywności wysokiej jakości. Z kolei Polska jest w stanie zaoferować najwyższej jakości produkty rolno-spożywcze. Kwestią zasadniczą jest usunięcie barier administracyjnych, w szczególności w zakresie mięsa wieprzowego oraz mięsa drobiowego. Minister Koh Poh Koon wyraził nadzieję na pomyślny przebieg rozmów w zakresie weterynarii oraz gotowość do intensyfikacji dwustronnych kontaktów handlowych.
O jakości polskich produktów rolno-spożywczych najlepiej można się przekonać próbując polskich dań. W związku z tym sekretarz stanu Jacek Bogucki zaprosił ministra Koh Poh Koon do udziału w Festiwalu Polskiej Żywności, a następnie do złożenia wizyty w Polsce przy okazji targów Polagra Food w Poznaniu.
Polski wiceminister spotkał się także z zastępcą Komitetu Wykonawczego Związku Singapurskich Producentów Żywności. W trakcie spotkania zachęcał do rozwoju kontaktów z polskimi przedsiębiorcami branży rolno-spożywczej. Przedstawił atuty polskiej żywności i wyraził nadzieję na intensyfikację kontaktów. Podczas spotkania rozważano możliwości przeprowadzenia rozmów przedstawicieli polskiego i singapurskiego biznesu m.in. w ramach planowanych w 2017 r. międzynarodowych wydarzeń targowo-wystawienniczych poświęconych żywności.
Singapur jest krajem niemal całkowicie uzależnionym od importu żywności. Dodatkowo, z uwagi na dogodne położenie, może stanowić „hub” logistyczny dla towarów eksportowanych do krajów regionu, w tym przede wszystkim państw ASEAN, stanowiących rynek ok. 600 milionów konsumentów. W dniach 22-23 maja 2017 r. planowana jest wizyta w Polsce prezydenta Singapuru Tony’ Tan Ken Yama. Będzie to pierwsza wizyta prezydenta Singapuru w Polsce. Wydarzenia te, to duża szansa na wzrost rozpoznawalności Polski i polskich produktów na rynku singapurskim.
Źródło: MRiRW