Czwartek, 06 Sierpnia 2020 roku.

Festiwal Polskiej Żywności w Singapurze

Od 18 maja do 3 czerwca br. w Singapurze odbywa się Festiwal Polskiej Żywności, którego koordynatorem jest Ambasada RP w Singapurze. W inauguracji wydarzenia wziął udział sekretarz stanu Jacek Bogucki.

Celem wydarzenia jest promocja polskich produktów rolno-spożywczych i polskiej kuchni wśród singapurskich konsumentów. Wiceminister uczestniczył także w seminarium z udziałem polskich producentów produktów ekologicznych, zorganizowanym w ramach programu EcoEurope. W trakcie dwudniowego pobytu Jacek Bogucki spotkał się również z przedstawicielami singapurskiej administracji ds. rolno-spożywczych i weterynarii (AVA). Zostały omówione najważniejsze zagadnienia z zakresu dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku singapurskiego.

Strona polska jest zainteresowana przede wszystkim finalizacją procedury dopuszczenia polskiego mięsa drobiowego do rynku w Singapurze oraz złagodzeniem warunków eksportu mięsa wieprzowego.Strona singapurska podkreśliła wysokie standardy jakościowe stosowane przy produkcji polskiej żywności. Wyraziła nadzieję, że inspekcja w polskich zakładach mięsa drobiowego − odbywająca się w tym samym czasie co wizyta wiceministra w Singapurze − zakończy się pomyślnie. Jacek Bogucki poinformował o gotowości strony polskiej do rozwijania dwustronnej współpracy naukowo-badawczej, między innymi w zakresie weterynarii.

W rozmowie ze starszym ministrem stanu w ministerstwie rozwoju narodowego oraz w ministerstwie handlu i przemysłu Republiki Singapuru panem Koh Poh Koon, wiceminister Bogucki zwrócił się z prośbą o wsparcie polskich działań, ukierunkowanych na rozwój polsko-singapurskich kontaktów handlowych w zakresie produktów rolno-spożywczych. W trakcie spotkania mówiono także perspektywy rozwoju współpracy. Strony podkreśliły możliwe do osiągnięcia wspólne cele. Singapur − jako kraj, który nie posiada rozwiniętej rodzimej bazy produkcyjnej − jest zainteresowany zapewnieniem ciągłości dostaw oraz zróżnicowanych źródeł żywności wysokiej jakości. Z kolei Polska jest w stanie zaoferować najwyższej jakości produkty rolno-spożywcze. Kwestią zasadniczą jest usunięcie barier administracyjnych, w szczególności w zakresie mięsa wieprzowego oraz mięsa drobiowego. Minister Koh Poh Koon wyraził nadzieję na pomyślny przebieg rozmów w zakresie weterynarii oraz gotowość do intensyfikacji dwustronnych kontaktów handlowych.

O jakości polskich produktów rolno-spożywczych najlepiej można się przekonać próbując polskich dań. W związku z tym sekretarz stanu Jacek Bogucki zaprosił ministra Koh Poh Koon do udziału w Festiwalu Polskiej Żywności, a następnie do złożenia wizyty w Polsce przy okazji targów Polagra Food w Poznaniu.

Polski wiceminister spotkał się także z zastępcą Komitetu Wykonawczego Związku Singapurskich Producentów Żywności. W trakcie spotkania zachęcał do rozwoju kontaktów z polskimi przedsiębiorcami branży rolno-spożywczej. Przedstawił atuty polskiej żywności i wyraził nadzieję na intensyfikację kontaktów. Podczas spotkania rozważano możliwości przeprowadzenia rozmów przedstawicieli polskiego i singapurskiego biznesu m.in. w ramach planowanych w 2017 r. międzynarodowych wydarzeń targowo-wystawienniczych poświęconych żywności.

Singapur jest krajem niemal całkowicie uzależnionym od importu żywności. Dodatkowo, z uwagi na dogodne położenie, może stanowić „hub” logistyczny dla towarów eksportowanych do krajów regionu, w tym przede wszystkim państw ASEAN, stanowiących rynek ok. 600 milionów konsumentów. W dniach 22-23 maja 2017 r. planowana jest wizyta w Polsce prezydenta Singapuru Tony’ Tan Ken Yama. Będzie to pierwsza wizyta prezydenta Singapuru w Polsce. Wydarzenia te, to duża szansa na wzrost rozpoznawalności Polski i polskich produktów na rynku singapurskim.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • Polagra FoodPolagra Food Ponad 25 mld euro ma wynieść w tym roku wartość eksportu polskiej żywności – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi […]
  • Wieprzowina<br> dogania dróbWieprzowina
    dogania drób
    Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy […]
  • W województwie kujawsko-pomorskim<br> o produkcji trzody chlewnejW województwie kujawsko-pomorskim
    o produkcji trzody chlewnej
    Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski 13 maja br. wziął udział w uroczystym otwarciu budynków […]
  • Eksport wieprzowiny wzrośnieEksport wieprzowiny wzrośnie W 2017 roku światowy eksport wieprzowiny wzrośnie o 5% - informuje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA). Wysoki popyt na […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Polski drób<br> w SingapurzePolski drób
    w Singapurze
    Singapurskie władze weterynaryjne poinformowały o zakończeniu procesu uzgodnień certyfikatu zdrowia dla polskiego mięsa drobiowego, […]
  • Targi Polagra Food w PoznaniuTargi Polagra Food w Poznaniu W dniach 25-28 września br. odbędzie się kolejna edycja Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food w […]
  • Kongres 590 zbliża<br> się wielkimi krokamiKongres 590 zbliża
    się wielkimi krokami
    W dniach 16-17 listopada w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa, odbędzie się najważniejsze polskie wydarzenie […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close