Cukier tańszy, przetwory mleczne droższe

cukier

Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zwiększył się w lutym do 170,8 pkt. wobec 169,0 pkt. w styczniu (1 proc). Podrożały zboża i przetwory mleczne, a potaniały oleje i cukier. Notowania cen mięsa nie zmieniły się.

W ujęciu rocznym, światowe ceny żywności obniżyły się w lutym o 2,7 proc. wobec spadku o 3,2 proc. w styczniu. Wskaźnik cen zbóż wyniósł średnio 160,8 pkt. (+2,5 proc. – 4 pkt. m/m), olejów roślinnych 158 pkt. (-3,1 proc. – 5,1 pkt. m/m), a przetworów mlecznych 191,1 pkt. (+6,2 proc. – 11,2 pkt. m/m).

Po 4 miesiącach spadków, wzrosły ceny masła (o 6 proc.), wyższe były również ceny sera i mleka pełnego oraz odtłuszczonego w proszku. Wskaźnik cen cukru FAO wynosił w lutym 193 punkty (-3,4 proc. – 7 pkt.), a mięsa 169 pkt., czyli prawie tyle samo co w styczniu.

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen: mięsa, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin