Sobota, 28 Marca 2020 roku.

Ryby i owoce morza droższe

Podaż rynkowa ryb i owoców morza w 2018 roku wyniesie 475 tys. ton i będzie o niecały 1 proc. niższa niż rok wcześniej, kiedy to wyniosła ponad 479 tys. ton po spadku o 4,7 proc. w stosunku do roku 2016 – wynika z analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W roku 2016 podaż ryb na rynek krajowy wyniosła 503,2 tys. ton. Na spadek podaży wpływ miała wysoka dynamika wzrostu eksportu, czego nie zdołały zrekompensować zwiększone połowy własne, przy stabilizacji importu. Jednocześnie, wskaźnik samowystarczalności zwiększył się w porównaniu z rokiem 2016 o 5,1 pkt. proc. do 54,7 proc.

Według IERiGŻ, w 2017 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów, w porównaniu z rokiem poprzednim, wzrosły przeciętnie o 3,4 proc., natomiast w relacji grudzień 2017 r. do grudnia 2016 r. tempo wzrostu było zdecydowanie niższe i wyniosło 1,4 proc.

Wzrost cen detalicznych produktów rybnych w 2017 r. był o 0,8 pkt. proc. niższy od wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych i o 1,4 pkt. proc. niższy niż głównego substytutu, jakim jest mięso i jego przetwory. Ryby potaniały w tym okresie względem wydatnie drożejącego mięsa wieprzowego, a podrożały wobec mięsa drobiowego.

W 2017 r. najbardziej podrożały ryby i owoce morza suszone, wędzone lub solone (o 6,4 proc.) oraz ryby świeże i chłodzone (o 4,4 proc.). Ceny pozostałych grup produktów rybnych wzrosły o 0,8-2,4 proc.

Z oceny ekspertów IERiGŻ wynika, że w pierwszym kwartale 2018 r. wzrost cen detalicznych ryb, owoców morza oraz ich przetworów był kontynuowany. W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, ceny wzrosły o 1,0 proc., podobnie jak w relacji marzec br. do marca ub.r., a więc zdecydowanie mniej niż ceny żywności i napojów bezalkoholowych ogółem.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Polacy jedzą<br> mniej łososiaPolacy jedzą
    mniej łososia
    Spożycie łososia w Polsce spadło o 25 procent – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Ryba jako marka regionuRyba jako marka regionu Dziedzictwo kulinarne w Polsce jest niezwykle różnorodne. Każdy region naszego kraju może się poszczycić własną specyfiką w […]
  • Polska schmeckt!Polska schmeckt! Zielony tydzień za nami. W Berlinie już po raz 83 odbyły się największe na świecie konsumenckie targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa […]
  • Sytuacja na rynku wieprzowinySytuacja na rynku wieprzowiny Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel zapowiedział, że zwróci się do Komisji Europejskiej o pomoc dla hodowców świń w […]
  • Mniejsze zyski przetwórców rybMniejsze zyski przetwórców ryb Pogarsza się kondycja finansowa przetwórców ryb – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki […]
  • Cięcie kwot połowowychCięcie kwot połowowych Komisja Europejska zaproponowała kolejne ograniczenie połowów dorsza na Bałtyku. Według nowych przepisów, które […]
  • Żywność<br> będzie droższaŻywność
    będzie droższa
    Ceny żywności i napojów bezalkoholowych w tym roku wzrosną o 5 proc. w porównaniu z ubiegłym, a w pierwszej połowie 2018 […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close