Piątek, 17 Sierpnia 2018 roku.

2017 rok korzystny
dla rolnictwa

Choć rynkowe uwarunkowania produkcji rolniczej w ubiegłym roku pogorszyły się – w porównaniu z dobrym pod tym względem rokiem 2016, nadal były sprzyjające, mimo stosunkowo wysokiego wzrostu cen detalicznych środków produkcji – wynika z oceny ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Dlatego można stwierdzić, że 2017 rok był dobry dla rolnictwa. Na dobrą koniunkturę wpłynął m.in. wzrost cen skupu surowców rolniczych.

O wzroście cen środków produkcji o 2,3 proc. w ciągu 12 miesięcy 2017 r. zadecydowały przede wszystkim podwyżki cen materiałów budowlanych, bezpośrednich nośników energii z powodu wyższych cen surowców energetycznych w handlu światowym. Kolejny rok z rzędu podrożały także maszyny rolnicze oraz środki ochrony roślin. Potaniały nawozy sztuczne.

Ceny skupu podstawowych surowców rolniczych w ubiegłym roku wzrosły o 3,6 proc., natomiast ceny detaliczne żywności – o 5,4 proc. (przy inflacji 2,1 proc.). Znaczący wzrost cen detalicznych żywności w 2017 r. sprawił, że w całym 5-leciu 2013-2017 wzrost cen żywności wyprzedził inflację. Realny wzrost cen detalicznych żywności w tym okresie wyniósł 4,0 proc. (przy inflacji 2,1 proc.).

W 2017 r. wzrosły ceny skupu podstawowych surowców rolniczych, takich jak mleko, zboża, żywiec wołowy oraz drobiowy. Spadły zaś ceny skupu trzody chlewnej oraz ziemniaków. Dlatego sytuacja gospodarstw rolnych była różna – w zależności od specjalizacji. Najkorzystniejsze uwarunkowania rynkowe były dla gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka oraz w mniejszym stopniu zbóż i zwierząt trawożernych. Pogorszeniu uległa natomiast sytuacja producentów żywca wieprzowego oraz ziemniaków.

Stosunkowo dobra koniunktura na światowym rynku mleka spowodowała, że ceny w skupie podniosły się w ciągu 12 miesięcy o 12,2 proc. Natomiast w całym 5-leciu 2013-2017 ceny skupu mleka wzrosły realnie o 18,7 proc.

W 2017 r. pszenica w skupie podrożała o 5,4 proc., żyto o 4,7 proc., a jęczmień o 12,7 proc. Z powodu gorszej jakości ziarna tańsza niż rok wcześniej (o 2,2 proc.) była kukurydza. W latach 2013-2017 zboża potaniały nominalnie od 21,8 proc. (jęczmień) do 33,8 proc. (pszenica), a realnie od 23,4 do 35,2 proc.

Ceny skupu bydła w ubiegłym roku wzrosły o ponad 7 proc. Natomiast w pięcioleciu 2013-2017 ceny bydła w skupie nie zmieniły się istotnie. W 2017 r. żywiec wieprzowy potaniał o 9,4 proc.

Dane: IERiGŻ

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Ceny skupu w góręCeny skupu w górę W grudniu, w porównaniu z listopadem, wzrosły ceny skupu większości produktów, niższe były jedynie ceny żywca wieprzowego […]
  • Zastój w handlu zbożemZastój w handlu zbożem Rolnicy nie chcą sprzedawać ziarna. Przetwórcy kupują je głównie od firm handlowych - informuje Izba Zbożowo-Paszowa. […]
  • Żniwa na finiszuŻniwa na finiszu Tegoroczne żniwa rolnicy zapamiętają na długo. Pogoda utrudniała zbiory szczególnie na południu Polski. Ziarno w wielu […]
  • Ceny produktów rolnychCeny produktów rolnych Za jęczmień w skupie płacono w lutym o 11,8 proc. więcej niż przed rokiem, to także lepszy sezon w skupach owsa, kukurydzy czy […]
  • Będzie taniej?Będzie taniej? W IV kw. dynamika cen żywności na poziomie 4 proc. rdr – wynika z miesięcznego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i […]
  • Ceny na rynku<br> mleka spadająCeny na rynku
    mleka spadają
    Ubiegły rok minął pod znakiem wysokich cen masła i skupu mleka, w tym roku ceny tych produktów będą spadać – wynika z […]
  • Nowy program<br> dla rolnikówNowy program
    dla rolników
    Latem tego roku zaprezentowany zostanie nowy program, który ma odpowiadać na potrzeby rolników - zapowiedział 12 maja […]
  • Moda<br> czy konieczność?Moda
    czy konieczność?
    Przed nami globalne wyzwania – wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku oraz wzrost globalnej produkcji żywności o 60%. Mamy […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close