Złociste z pianką

piwo

Produkcja piwa w Polsce w 2017 r. spadnie o 2,2 proc. i wyniesie 40,5 mln hl – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Na podstawie miesięcznych danych o produkcji w średnich i dużych przedsiębiorstwach szacuje się, że w branży winiarskiej produkcja wyniesie 1.117,5 tys. hl i będzie o 13 proc. mniejsza niż przed rokiem. Powodem tego będzie malejąca produkcja fermentowanych napojów winiarskich do 950 tys. hl. Wzrost produkcji wystąpi w branży spirytusowej. Produkcja etanolu wzrośnie o 9,5 proc. do 4,2 mln hl 100 proc., a napojów spirytusowych zwiększy się o 1,6 proc. do 1,3 mln hl 100 proc." – napisano w raporcie.

Eksperci Instytutu prognozują, że deficyt w handlu produktami alkoholowymi w 2017 r. wyniesie 327 mln EUR. "Zadecydują o tym analogiczne tendencje rozwojowe w poszczególnych działach branży alkoholowej, które obserwowano w 2016 r. W szczególności pogłębi się deficyt w handlu zagranicznym wyrobami winiarskimi do 310 mln EUR i napojami spirytusowymi do 80 mln EUR. Deficyt wystąpi także w handlu zagranicznym etanolem (26 mln EUR). Nadwyżka wystąpi jedynie w handlu zagranicznym piwem (90 mln EUR) i wódką (123 mln EUR)" – napisano w raporcie.

W 2016 r. przychody budżetu państwa z tytułu podatku akcyzowego od napojów alkoholowych wzrosły o 4,3 proc. do 11,6 mld zł i stanowiły 17,6 proc. całkowitych dochodów budżetowych z podatku akcyzowego.

Źródło: PAP Biznes