, 09 Sierpnia 2020 roku.

XXI Sympozjum Drobiarskie w Zakopanem

W dniach 8-10 czerwca br. w Zakopanem odbędzie się XXI Sympozjum Drobiarskie. Udział w spotkaniu zapowiedziały największe podmioty na rynku, w programie liczne wykłady na temat obecnej sytuacji drobiarstwa i jego perspektyw.

Producenci i dystrybutorzy jaj, wytwórcy pasz oraz firmy współpracujące z sektorem będą zastanawiać się nad szansami rozwojowymi, ograniczeniami oraz najważniejszymi wyzwaniami przed jakimi stoi polskie drobiarstwo. W związku z sygnałami rynkowymi dotyczącymi możliwego zmniejszenia popytu na jaja klatkowe organizatorzy zaplanowali wykłady o systemach chowu alternatywnego oraz o bezpieczeństwie biologicznym metod produkcji nieklatkowej. Tegoroczne problemy z grypą ptaków oraz zwiększona liczba przypadków salmonelli na fermach znajdą podczas zakopiańskiego seminarium swoją odpowiedź w prezentacjach dotyczących bioasekuracji oraz odszkodowań dla producentów. Oprócz okazji do nawiązania kontaktów handlowych i technologicznych, wymiany doświadczeń czy ustanowienia partnerstw strategicznych uczestnicy sympozjum będą mogli także zapoznać się z najnowszymi analizami i osiągnięciami nauki na rzecz sektora jaj.

Poniżej przedstawiamy program seminarium:

Czwartek 08.06.2017 (przyjazd i zakwaterowanie)

  • 18:00 – 22:00 Kolacja

Piątek 09.06.2017

  • 08:00 – 09:00 Śniadanie
  • 09:00 – 09:10 Otwarcie Sympozjum – Andrzej Kamionka (OPOL-DROB Sp. z o.o.)
  • 09:10 – 09:50 Sposoby zagospodarowania pomiotu z kurników z instalacjami klatkowymi i wolierowymi – Wojciech Benko (Big Dutchman Polska Sp. z o.o.)
  • 09:50 – 10:20 Alternatywne systemy produkcyjne – Grzegorz Torzyñski (De Heus Sp. z o.o.)
  • 10:20 – 10:50 Woda – najważniejszy składnik żywieniowy dla drobiu – Marek Małkowski (Lohmann Tierzucht GmbH.)
  • 10:50 – 11:10 Easy@ – innowacyjny system dozowania płynnych produktów do paszy na fermie niosek – Timo Rothstein (EW Nutrition Polska Sp. z o.o.)
  • 10:10 – 11:40 Zastosowanie nowoczesnych enzymów DSM w żywieniu niosek jaj konsumpcyjnych – Ewa Koczywąs, Mariusz Pinkas (DSM Nutritional Products Sp. z o.o.), Monika Michalczuk (SGGW)
  • 10:40 – 12:00 Przerwa na kawę
  • 12:00 – 12:20 Gdzie i jak utrzymywać kury nieśne? Warunki utrzymania nieśnych kur w świetle żądań konsumentów z zachowaniem biologicznego bezpieczeństwa – Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski (AVICONS)
  • 12:20 – 12:40 Zakażenia IB u niosek. Zapobieganie i metody kontroli – Beata Chodakowska (Ceva Polska)
  • 12:40 – 13:10 Odpowiedzialność wyższa niż procentowość – premiksy De Heus   – Przemysław Przybylak (De Heus Sp. z o.o.)
  • 13.10 – 13.30 Odszkodowanie, jakie odszkodowanie? A co jeśli nie? – Tomasz Witkowski (Kancelaria Brokerska WTB Sp. z o.o.)
  • 13:30 – 14:00 Zasady bio-asekuracji na fermie niosek – przy obecności patogenu Salmonella Gallinarum –  dr Michael Iburg (Vaxxinova GmbH.)
  • 14:00 – 14:20 Myjki AGRO-TRADE – czyste rozwiązanie – Tomasz Gapik (Agro-Trade Sp. z o.o.)
  • 14:20 – 14:50 Działania Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz na rzecz ochrony interesów branży drobiarskiej – Piotr Lisiecki (Prezes Izby)
  • 14:50 – 15:00 Dyskusja końcowa, zamkniecie sympozjum
  • 15:10 – 16:00 Obiad
  • 17:30 Występ Aloszy Awdiejewa
  • 19:00 „Sałas Holny” – wieczór regionalny

Sobota 10.06.2017 (wykwaterowanie i wyjazd)

  • 07:00 – 10:30 śniadanie, wyjazd uczestników

Sympozjum odbędzie się w Wojskowym Domu Wypoczynkowym „Kościelisko” położonym w Zakopanem, przy ul. St. Nędzy – Kubińca 101. Organizatorzy proszą o potwierdzenie udziału do dnia 05.06.2017

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close