XXI Sympozjum Drobiarskie w Zakopanem
W dniach 8-10 czerwca br. w Zakopanem odbędzie się XXI Sympozjum Drobiarskie. Udział w spotkaniu zapowiedziały największe podmioty na rynku, w programie liczne wykłady na temat obecnej sytuacji drobiarstwa i jego perspektyw.
Producenci i dystrybutorzy jaj, wytwórcy pasz oraz firmy współpracujące z sektorem będą zastanawiać się nad szansami rozwojowymi, ograniczeniami oraz najważniejszymi wyzwaniami przed jakimi stoi polskie drobiarstwo. W związku z sygnałami rynkowymi dotyczącymi możliwego zmniejszenia popytu na jaja klatkowe organizatorzy zaplanowali wykłady o systemach chowu alternatywnego oraz o bezpieczeństwie biologicznym metod produkcji nieklatkowej. Tegoroczne problemy z grypą ptaków oraz zwiększona liczba przypadków salmonelli na fermach znajdą podczas zakopiańskiego seminarium swoją odpowiedź w prezentacjach dotyczących bioasekuracji oraz odszkodowań dla producentów. Oprócz okazji do nawiązania kontaktów handlowych i technologicznych, wymiany doświadczeń czy ustanowienia partnerstw strategicznych uczestnicy sympozjum będą mogli także zapoznać się z najnowszymi analizami i osiągnięciami nauki na rzecz sektora jaj.
Poniżej przedstawiamy program seminarium:
Czwartek 08.06.2017 (przyjazd i zakwaterowanie)
- 18:00 – 22:00 Kolacja
Piątek 09.06.2017
- 08:00 – 09:00 Śniadanie
- 09:00 – 09:10 Otwarcie Sympozjum – Andrzej Kamionka (OPOL-DROB Sp. z o.o.)
- 09:10 – 09:50 Sposoby zagospodarowania pomiotu z kurników z instalacjami klatkowymi i wolierowymi – Wojciech Benko (Big Dutchman Polska Sp. z o.o.)
- 09:50 – 10:20 Alternatywne systemy produkcyjne – Grzegorz Torzyñski (De Heus Sp. z o.o.)
- 10:20 – 10:50 Woda – najważniejszy składnik żywieniowy dla drobiu – Marek Małkowski (Lohmann Tierzucht GmbH.)
- 10:50 – 11:10 Easy@ – innowacyjny system dozowania płynnych produktów do paszy na fermie niosek – Timo Rothstein (EW Nutrition Polska Sp. z o.o.)
- 10:10 – 11:40 Zastosowanie nowoczesnych enzymów DSM w żywieniu niosek jaj konsumpcyjnych – Ewa Koczywąs, Mariusz Pinkas (DSM Nutritional Products Sp. z o.o.), Monika Michalczuk (SGGW)
- 10:40 – 12:00 Przerwa na kawę
- 12:00 – 12:20 Gdzie i jak utrzymywać kury nieśne? Warunki utrzymania nieśnych kur w świetle żądań konsumentów z zachowaniem biologicznego bezpieczeństwa – Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski (AVICONS)
- 12:20 – 12:40 Zakażenia IB u niosek. Zapobieganie i metody kontroli – Beata Chodakowska (Ceva Polska)
- 12:40 – 13:10 Odpowiedzialność wyższa niż procentowość – premiksy De Heus – Przemysław Przybylak (De Heus Sp. z o.o.)
- 13.10 – 13.30 Odszkodowanie, jakie odszkodowanie? A co jeśli nie? – Tomasz Witkowski (Kancelaria Brokerska WTB Sp. z o.o.)
- 13:30 – 14:00 Zasady bio-asekuracji na fermie niosek – przy obecności patogenu Salmonella Gallinarum – dr Michael Iburg (Vaxxinova GmbH.)
- 14:00 – 14:20 Myjki AGRO-TRADE – czyste rozwiązanie – Tomasz Gapik (Agro-Trade Sp. z o.o.)
- 14:20 – 14:50 Działania Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz na rzecz ochrony interesów branży drobiarskiej – Piotr Lisiecki (Prezes Izby)
- 14:50 – 15:00 Dyskusja końcowa, zamkniecie sympozjum
- 15:10 – 16:00 Obiad
- 17:30 Występ Aloszy Awdiejewa
- 19:00 „Sałas Holny” – wieczór regionalny
Sobota 10.06.2017 (wykwaterowanie i wyjazd)
- 07:00 – 10:30 śniadanie, wyjazd uczestników
Sympozjum odbędzie się w Wojskowym Domu Wypoczynkowym „Kościelisko” położonym w Zakopanem, przy ul. St. Nędzy – Kubińca 101. Organizatorzy proszą o potwierdzenie udziału do dnia 05.06.2017
Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz