Piątek, 20 Lipca 2018 roku.

Spada eksport polskich jaj

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w roku 2016 nastąpiło wyhamowanie eksportu jaj spożywczych. Wyeksportowaliśmy zaledwie o 1% więcej niż rok wcześniej, co jest znaczącym osłabieniem dynamiki eksportu, który wcześniej rósł o kilkanaście procent rocznie.

W ostatnich latach rosło znaczenie eksportu w zagospodarowywaniu krajowej produkcji jaj konsumpcyjnych. Udział eksportu w produkcji osiągnął poziom 35-40%. Analiza wyników sprzedaży zagranicznej jaj w latach 2008-2015 wskazuje, że roczna dynamika oscylowała w przedziale od 9% do 18%.

W 2016 r.  nastąpiło wyhamowanie polskiego eksportu jaj spożywczych, który był zaledwie o 1% wyższy niż w roku 2015 i wyniósł 230 544 tony. Porównując ubiegłoroczny wynik do 13% dynamiki w 2015 r., osłabienie eksportu jest tym bardziej widoczne. Po pierwszych miesiącach 2016 r., zwłaszcza po wysokim wzroście eksportu w styczniu (57%) i w lutym (40%) przewidywano bardziej optymistyczne tendencje w handlu zagranicznym. Jednak w ostatnich sześciu miesiącach 2016 r.  sprzedaż jaj była o 17% niższa w porównaniu do pierwszego półrocza oraz o 14% niższa w zestawieniu do II półrocza 2015 r.

Trudno jednoznacznie wskazać przyczyny spadku eksportu jaj spożywczych z Polski w ubiegłym roku. Z pewnością nie wpłynęła na to sytuacja epizootyczna związana z pojawieniem się wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków H5N8 w stadach drobiu na początku grudnia 2016 r.  Można założyć, że przyczyniły się do tego kłopoty kilku dużych producentów jaj spożywczych, spowodowane występowaniem salmonelli w stadach towarowych kur nieśnych. Warto jednak uwzględnić inne przyczyny natury strukturalnej, np. zwiększony popyt krajowy.

Na rynek Wspólnoty w ubiegłym roku skierowane zostało 98% wszystkich wyeksportowanych jaj z Polski. Blisko 70% z nich jest importowane przez kontrahentów z Niemiec, Holandii, Włoch i Czech. Polska jest siódmym największym eksporterem w UE mając na uwadze wymianę handlową z państwami trzecimi. Poza jajami w skorupkach, przedmiotem wywozu są produkty przetwórstwa jaj.  W 2016 r. wywóz jaj konsumpcyjnych do krajów trzecich wyniósł 4200 ton, z czego do Iraku trafiło około 1200 ton, a do Szwajcarii 1000 ton.

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close