, 27 Września 2020 roku.

Wzrasta
przerób rzepaku

Tłocznie oleju, zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju, przerobiły w 2017 roku łącznie 2,564 mln ton nasion rzepaku, co jest drugim wynikiem w historii organizacji.

Zdecydowana większość zebranych nasion została zakupiona przez krajowe tłocznie, potwierdzając po raz kolejny duże znaczenie branży olejarskiej dla krajowego rolnictwa i opłacalności uprawy rzepaku.

W porównaniu do 2016 roku, przerób nasion rzepaku w zakładach skupionych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju, wzrósł w 2017 roku o 106 tys. ton. Tradycyjnie już, był on wyższy w drugiej połowie roku, kiedy to wytłoczono ok. 56% wolumenu rzepaku, co wiąże się z terminem zbiorów nasion. Wraz ze wzrostem samego przerobu, nastąpił proporcjonalny progres w produkcji oleju. I tak, w przypadku oleju surowego, jego produkcja wyniosła w 2017 roku 1084 tys. ton i była wyższa w stosunku do roku 2016 o 30 tys. ton. Z kolei w przypadku oleju rafinowanego, członkowie PSPO wyprodukowali go łącznie w ubiegłym roku 416 tys. ton, czyli o 11 tys. ton więcej niż w 2016 roku.

– Zarówno w ujęciu rocznym, jak i sezonowym, dane przerobowe PSPO wskazują, że o sytuacji w branży olejarskiej wprost decyduje krajowa podaż surowca, który nie musi martwić się o efektywne zagospodarowanie i szukać zagranicznych rynków zbytu. Ubiegłoroczne zbiory były znacznie lepsze niż te, które rozpoczynały sezon 2016/2017, dzięki czemu mogliśmy zanotować wzrost przerobu nasion w drugiej połowie ubiegłego roku. Jesteśmy silnie zespoleni z rolnikami, którzy dostarczają nam swoje zbiory i mam nadzieję, że ten układ będzie tylko umacniał pozycję branży olejarskiej w przemyśle spożywczym. Warto przy tej okazji podkreślić, że w procesie przerobu rzepaku, oprócz oleju powstaje cenny produkt białkowy, który jest niezwykle istotny w osiągnięciu poprawy krajowego bilansu białka. Uzysk śruty, bo o niej tutaj mowa, to ponad połowa przerobionego rzepaku – podsumował Mariusz Szeliga, prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

– Gdyby nie problemy, jakie rolnicy mieli ze zbiorem rzepaku w lipcu 2017, zapewne mielibyśmy jeszcze więcej surowca na rynku, bo pierwsze zapowiedzi szacunków były wręcz znakomite. Jednak nasze dane pokazują, że niewielki, ale jednak, spadek przerobu rzepaku w Polsce w sezonie 2015/2016 nie stanowi trwałej tendencji rynkowej, co czego absolutnie nie ma podstaw z perspektywy popytowej w najbliższych latach kreowanych mocno przez sektor biopaliw. Polski biodiesel to przede wszystkim biodiesel właśnie z krajowego oleju rzepakowego, który stanowi ponad 90% wszystkich surowców wykorzystywanych na ten cel – skomentował Radosław Stasiuk, wiceprezes PSPO.

Dane PSPO dotyczące przerobu nasion i produkcji rzepaku pokazują, że nie jest to niszowa dziedzina w Polsce, a ważna część polskiej gospodarki, która zasługuje na uwagę, w szczególności wobec niemal pewnego uszczuplenia budżetu na Wspólną Politykę Rolną UE w kolejnej perspektywie finansowej Unii Europejskiej.

Dane: Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Zbiory rzepaku<br> będą rekordowe?Zbiory rzepaku
    będą rekordowe?
    Produkcja rzepaku na świecie w sezonie 2018/19 ma wynieść 74,7 mln ton – wynika z prognoz Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC). […]
  • Polska przeciw zaprawom neonikotynoidowymPolska przeciw zaprawom neonikotynoidowym Polska opowiedziała się za zakazem stosowania zapraw neonikotynoidowych w rzepaku. Z zakazu wyłączono buraki, gdyż nie […]
  • GUS szacuje <br> rynek zbóżGUS szacuje
    rynek zbóż
    Są już znane szacunki Głównego Urzędu Statystycznego dotyczące tegorocznych zbiorów zbóż. Eksperci ocenili je […]
  • Zbiory warzyw <br> i owoców – szacunkiZbiory warzyw
    i owoców – szacunki
    Miniony sezon był dla sadowników wyjątkowo trudny. Przymrozki zdziesiątkowały sady. Ceny jabłek będą więc rekordowo wysokie. […]
  • Raport polowyRaport polowy Zbiory zbóż wyniosą w tym roku 27,5 mln ton, czyli o 8 procent więcej niż w 2016 roku – szacuje Główny Urząd […]
  • W podróży z roślinamiW podróży z roślinami Wakacje to czas wyjazdów za granicę. Każdy chce przywieźć ze sobą niezapomniane wspomnienia. Wiele osób decyduje się na […]
  • Wieś i rolnictwo<br> są bogactwemWieś i rolnictwo
    są bogactwem
    Polskie produkty rolne są na świecie symbolem jakości, trzeba więc sprawić, by dotarły na europejskie i światowe stoły pod naszą marką […]
  • Europejskie Forum RolniczeEuropejskie Forum Rolnicze W dniach 23-24 marca, stolicą polskiego rolnictwa stała się Jasionka w województwie podkarpackim. W Centrum […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close