Więcej buraków

W 2017 roku o ponad 16% wzrosła powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Unii Europejskiej i jest największa od 12 lat. Słodkie zbiory mogą wzrosnąć nawet o 20 procent – wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej.

Powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Unii Europejskiej wzrosła o 243 tys. ha, do 1,742 mln ha i jest największa od sezonu 2005/2006 albo wprowadzenia kwotowania produkcji cukru w 2005 r. Areał uprawy buraków cukrowych najbardziej wzrósł we Francji, Niemczech, Polsce, Wielkiej Brytanii i Holandii.

Polska odpowiada za istotną część europejskiej produkcji buraków. Najwięksi ich producenci na świecie to Stany Zjednoczone, Rosja, Ukraina, Niemcy i Francja. Areał uprawy buraka cukrowego w kraju wyniósł w sezonie 2016/2017 203 tysiące ha. Wciąż może on ulegać zwiększeniu, przez zmiany na rynku tej rośliny. Zainteresowanie jego uprawą jest coraz większe, co potwierdzają statystyki – areał zasiewów buraka cukrowego kraju w sezonie 2016/2017 był znacznie większy niż rok wcześniej.

W 2017 r. Komisja Europejska oczekuje średniego plonu buraków cukrowych wynoszącego 73,4 t/ha, w 2016 roku średni plon wyniósł 71,4 t/ha. Największy średni plon w wysokości 80,4 t/ha zanotowano 3 lata temu.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin