Porozumienie w sektorze cukru
19 kwietnia w obecności ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela zostało podpisane Ogólnopolskie Porozumienie Branżowe w sektorze cukru. Stronami porozumienia są: Krajowy Związek Plantatorów Buraków Cukrowych i Związek Producentów Cukru w Polsce.
„To drugie takie porozumienie. Pierwsze zostało podpisane w 2004 roku, w roku wejścia Polski do Unii Europejskiej. Jest to szczególnie ważne w kontekście nadchodzących zmian na rynku cukru, związanych z odejściem od kwotowania produkcji cukru i ceny minimalnej skupu buraków cukrowych. Porozumienie to może stabilizować rynek cukru.” – powiedział minister Jurgiel i dodał, że resort będzie monitorował sytuację, a ewentualne problemy zgłaszał do KE w celu wspólnego poszukiwania rozwiązań.
Szef resortu rolnictwa podziękował stronom porozumienia za wytrwałość i determinację w dążeniu do zawarcia Ogólnopolskiego Porozumienia Branżowego, za wypracowanie akceptowalnych dla obu stron zasad współpracy między plantatorami a producentami cukru. Minister uważa, że nowe zasady współpracy niewątpliwie przyczynią się do rozwoju krajowego sektora cukrowniczego, szczególnie, że przez ostatnie 8 lat nie udało się stworzyć warunków do podpisania porozumienia na szczeblu krajowym. „Proces wypracowania ostatecznego kształtu porozumienia branżowego był długi i wymagał kompromisu, a Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspierało w tych działaniach zarówno plantatorów buraków cukrowych jak i producentów cukru.” – podkreślił szef resortu wręczając prezesom związków listy gratulacyjne.
Od 1 października 2017 r. produkcja cukru nie będzie już objęta kwotowaniem. Nie będzie również obowiązywała minimalna cena skupu buraków cukrowych. W systemie bezkwotowym utrzymanie konkurencyjności krajowego sektora cukrowniczego, w tym uprawy buraków cukrowych, będzie zależało także od właściwej współpracy między plantatorami buraków cukrowych, a producentami cukru. Wypracowanie ram długofalowej współpracy ma na celu również stabilizację finansową plantatorów buraków cukrowych.
Źródło: MRiRW