, 17 Listopada 2019 roku.

Zmiany na rynku cukru

1 października przestaną obowiązywać dotychczasowe regulacje na unijnym rynku cukru. Zlikwidowane zostaną wyznaczone dla poszczególnych krajów Wspólnoty kwoty produkcji i izoglukozy. Szykują się więc ogromne zmiany dla producentów cukru i buraków cukrowych. Dzięki uwolnieniu produkcji cukru, Polska ma szansę stać się znów samowystarczalna w tym zakresie, być może już w tym sezonie staniemy się eksporterem netto cukru. 

Z zebranych buraków w sezonie 2016/17 wyprodukowano w Polsce 2,05 mln ton cukru, co stanowiło 13,3 proc. produkcji cukru w Unii Europejskiej. Polska jest trzecim, po Francji i Niemczech, producentem buraków cukrowych w UE. Buraki uprawia się w 36,6 tys. gospodarstw, na powierzchni (2016 r.) 206 tys. hektarów. Nadchodząca liberalizacja rynku cukru zwiększyła zainteresowanie rolników zwiększeniem upraw buraków cukrowych. W Polsce według szacunków Instytutu Ekonomiki i Rolnictwa Gospodarki Żywnościowej w tym roku areał upraw buraków wzrósł o 7 proc. do 220 tys. ha.

W ostatniej dekadzie na polskim rynku cukru doszło do głębokiej restrukturyzacji. Oprócz Krajowej Spółki Cukrowej silną pozycję w Polsce mają także trzy podmioty niemieckie. Teraz czas na kolejne zmiany. Oprócz likwidacji wyznaczonych dla poszczególnych krajów Wspólnoty kwoty produkcji i izoglukozy, zniesione będą także: cena referencyjna, minimalna cena skupu buraków cukrowych i opłaty produkcyjne. Od października zniknie kwotowy system jego produkcji w poszczególnych państwach. Oznacza to, iż każde państwo będzie produkować bez ograniczeń, szukając szans na możliwie duży eksport. Wielkość produkcji w poszczególnych krajach od przyszłego miesiąca będzie zależeć od uwarunkowań rynkowych. Według analiz Komisji Europejskiej Polska, obok takich krajów jak Francja, Niemcy, Belgia i Holandia, wymieniana jest jako państwo o konkurencyjnych warunkach produkcji buraków cukrowych.

Krajowa konsumpcja cukru szacowana jest na ponad milion 600 tysięcy ton rocznie. Z kolei kwota produkcyjna przyznana Polsce to milion 405 tysięcy ton.

Według prognoz ekspertów z Brukseli, w sezonie 2017/2018 w UE, produkcja cukru białego może wynieść 20,1 mln ton, czyli o 20 proc. więcej niż w poprzednim sezonie.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Unijne rolnictwo<br> w przyszłościUnijne rolnictwo
    w przyszłości
    Konsumpcja cukru w Unii Europejskiej będzie spadać, podobnie jak ilość gruntów wykorzystywanych do celów rolniczych, a […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Więcej burakówWięcej buraków W 2017 roku o ponad 16% wzrosła powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Unii Europejskiej i jest największa od 12 lat. Słodkie […]
  • Nadwyżka cukruNadwyżka cukru W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2,3 mln ton cukru. Po zniesieniu kwotowania, powstała nadwyżka przekraczająca 600 tys. […]
  • Jagnięcina na widelcuJagnięcina na widelcu Polska jest liczącym się w Europie eksporterem wysokojakościowej jagnięciny, jednak przez Polaków ciągle mięso to uchodzi za […]
  • Będzie taniej?Będzie taniej? W IV kw. dynamika cen żywności na poziomie 4 proc. rdr – wynika z miesięcznego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i […]
  • KRD-IG alarmujeKRD-IG alarmuje Wprowadzenie nowych przepisów w życie, przyniesie polskiemu drobiarstwu oraz związanym z nim gałęziom rolnictwa, dotkliwe straty […]
  • Polsko-Rumuńskie Konsultacje MiędzyrządowePolsko-Rumuńskie Konsultacje Międzyrządowe 25 maja w Warszawie minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel uczestniczył w pierwszych Polsko-Rumuńskich Konsultacjach […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close