Piątek, 17 Sierpnia 2018 roku.

Śluz ślimaków w walce z Salmonellą

Śluz ślimaków może zahamować rozwój bakterii Salmonella nawet o 60% – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, którzy prowadzą badania nad antybakteryjnymi właściwościami ślimaczego śluzu.

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, mgr Anna Leśków i prof. Ireneusz Całkosiński, są głównymi autorami wynalazków: "Sposób izolowania śluzu ślimaka, kompozycja i zastosowanie śluzu ślimaka Arion rufus" oraz "Sposób izolowania śluzu ślimaka, kompozycja i zastosowanie śluzu ślimaka Limax maximus". W projekcie badawczym uczestniczą również: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN.

Badania powadzone są na śluzie wytwarzanym przez dwa duże gatunki: ślinika wielkiego i pomrowa wielkiego. To dwa powszechnie występujące w Polsce gatunki nagich ślimaków. Jak tłumaczy Anna Leśków, u ślimaków, które nie mają muszli, śluz spełnia funkcję ochronną przed drapieżnikami oraz czynnikami zewnętrznymi. Badania prowadzone przez wrocławskich naukowców wykazały również, że śluz ten ma silne właściwości antybakteryjne. „Wydzielina pomrowa wielkiego była w stanie zahamować rozwój bakterii Salmonella o nawet 60 procent. Jest też silnie adhezyjna, co znaczy, że łatwo przylega do powierzchni, z którą się zetknie." – powiedziała Leśków.

Dzięki tym właściwościom śluz ślimaka może znaleźć zastosowanie w produkcji maści stosowanych na błony śluzowe. Takie preparaty mogłyby ściśle przylegać do ran czy zmian spowodowanych przez chorobę. Antybakteryjne właściwości ślimaczego śluzu mogą być również wykorzystywane przy produkcji preparatów do dezynfekcji oraz działających znieczulająco. Badacze podkreślają, że pozyskiwanie śluzu od ślimaków jest bezpieczne dla tych zwierząt. Pierwsze wyniki badań wrocławski naukowców czekają na opatentowanie.

Leśków podkreśliła, że badania nadal będą prowadzone w Samodzielnej Pracowni Neurotoksykologii i Diagnostyki Środowiskowej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. „Do kontynuacji naszych badań potrzebujemy przede wszystkim ślimaków, dlatego zachęcamy wszystkich, którzy mają je na swoich działkach czy ogrodach, do przekazywania ich nam. Przyjmiemy każdą ilość." – dodała.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Artykuły powiązane

  • Nowa wersja normy wykrywania SalmonelliNowa wersja normy wykrywania Salmonelli Polski Komitet Normalizacyjny opublikował nową wersję normy PN-EN ISO 6579-1:2017-04, która opisuje horyzontalną metodę […]
  • Formaldehyd<br> w paszach dla drobiuFormaldehyd
    w paszach dla drobiu
    Fundacja Instytut Ochrony Praw Konsumentów przedstawiła Komisji Europejskiej opinię na temat przywrócenia możliwości […]
  • Czy USA zaprzestanie stosowania antybiotyków?Czy USA zaprzestanie stosowania antybiotyków? Eliminacja powszechnego stosowania antybiotyków w żywieniu drobiu i profilaktyce - jak to ma miejsce w Europie - napotyka w […]
  • Salmonella<br> znów atakujeSalmonella
    znów atakuje
    W ubiegłym roku w Polsce odnotowano nagły i wysoki, bo aż 90-proc. wzrost zgłoszeń zgonów z powodu salmonellozy. Jak wynika z […]
  • Z afrodyzjakami na tyZ afrodyzjakami na ty 14 lutego obchodzimy Święto Zakochanych, czyli Walentynki. Pięknie nakryty stół, blask świec i nastrojowa muzyka – […]
  • Sezon na winniczki coraz bliżejSezon na winniczki coraz bliżej Do 400 ton winniczków będzie można pozyskać w tym roku na Warmii i Mazurach. Legalne zbiór będzie możliwy w tym regionie […]
  • Salmonella w mięsie drobiowym z BrazyliiSalmonella w mięsie drobiowym z Brazylii Słowaccy inspektorzy weterynaryjni w marcu br. odkryli 21 ton mięsa drobiowego skażonego salmonellą. Okazało się, że brazylijski […]
  • Harmonogram PROWHarmonogram PROW Jest aktualny harmonogram wdrażania Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 na rok 2018. Harmonogram […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close