Piątek, 20 Lipca 2018 roku.

Hodowcy owiec chcą interwencyjnego skupu

W związku z załamaniem skupu jagniąt na rynek włoski, hodowcy owiec z Podhala wystąpili do ministra rolnictwa o interwencyjny skup jagniąt. Jagnięcina to obowiązkowe danie na wielkanocnych stołach we Włoszech, ale w tym roku góralom nie udało się sprzedać nawet połowy przeznaczonych do sprzedaży zwierząt.

Włosi skupują jagnięta z Podhala od 1985 r. Jeszcze w latach 80-tych na Podhalu hodowano około 5 milionów sztuk owiec, obecnie to zaledwie 50 tysięcy sztuk. W tym roku włoscy kontrahenci nie chcieli skupować podhalańskiej jagnięciny z uwagi na przerost jagniąt. Włosi najbardziej cenią młode jagnięta o wadze do 14 kg, a tych było najmniej. Wielkanoc przypadała w tym roku stosunkowo późno, a wykoty owiec następowały już od stycznia.

Podhalańscy hodowcy owiec deklarowali sprzedaż 16 tysięcy sztuk na rynek włoski. Z szacunków hodowców wynika, że nie udało się sprzedać 10 tysięcy sztuk. Włoscy kontrahenci chętnie za to skupili tańsze jagnięta z Rumunii i Słowacji. Górale chcą interwencji państwa, aby podobnie jak w przypadku nadwyżki produkcji wieprzowiny, odbył się interwencyjny skup jagnięciny. Odpowiedź z resortu rolnictwa spodziewana jest wciągu kilku dni.

Andrzej Gąsienica-Makowski doradca marszałka Małopolski do spraw współpracy w obszarze Karpat powiedział PAP, że hodowcy liczą chociaż na częściowy wykup jagniąt. „Hodowcy mają duży problem z jagniętami, które pozostały w gospodarstwach, ponieważ jagnięta nie mogą być wypasane ze stadami owiec mlecznych. Musimy także w przyszłości być przygotowani na takie sytuacje, aby nie uzależnić się od rynku włoskiego. Potrzebna jest u nas promocja jagnięciny, bo tego rodzaju mięso dziś trudno znaleźć w sklepach. To mięso o bardzo dobrych walorach smakowych i zdrowotnych, powinno zostawać u nas." – mówił Gąsienica-Makowski.

Szacunkowy koszt skupu interwencyjnego 10 tysięcy jagniąt to około 1,2 miliona złotych. Gąsienica-Makowski zwrócił uwagę, że w Lesku jest specjalna ubojnia do jagniąt, ale brakuje całego łańcucha wykonawczego i przede wszystkim nie ma zwyczaju jedzenia tego mięsa. „W Małopolsce pod Myślenicami jest wielka przechowalnia mięsa, gdzie jest magazynowana wieprzowina i mogłaby tam też trafić jagnięcina" – zauważył doradca.

Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy cakiel, wypasanych na terenach podgórskich. Wpływ na walory smakowe jagnięciny podhalańskiej ma specyficzna roślinność występująca na obszarze wypasu owiec. 

Źródło: PAP

Artykuły powiązane

  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Wsparcie hodowli<br> kóz i owiecWsparcie hodowli
    kóz i owiec
    Parlament Europejski wezwał do zwiększenia pomocy państwa przeznaczonej na hodowlę owiec i kóz. Sektor tych zwierząt w Unii […]
  • Jagnięcina – nie tylko na wyżynach!Jagnięcina – nie tylko na wyżynach! W latach osiemdziesiątych Polska była znana z hodowli owiec. Wtedy ich pogłowie wynosiło 5 milionów, stąd powiedzenie: […]
  • Wnioski <br> o udzielenie pomocyWnioski
    o udzielenie pomocy
    Do 31 lipca br. można składać wnioski o udzielenie pomocy:   w formie refundacji kosztów zakupu jagniąt lub […]
  • Ceny skupu w góręCeny skupu w górę W grudniu, w porównaniu z listopadem, wzrosły ceny skupu większości produktów, niższe były jedynie ceny żywca wieprzowego […]
  • Pomoc dla mleczarzyPomoc dla mleczarzy Do 31 lipca w Agencji Rynku Rolnego można ubiegać się o pomoc z tytułu zmniejszenia sprzedaży mleka. W ARR można złożyć […]
  • Polska pieczarkowym eldoradoPolska pieczarkowym eldorado Polska, kolejny rok z rzędu, utrzymuje swoją pozycję największego światowego eksportera świeżych pieczarek. Prawie 70% produkcji trafia […]
  • Jagnięcina na widelcuJagnięcina na widelcu Polska jest liczącym się w Europie eksporterem wysokojakościowej jagnięciny, jednak przez Polaków ciągle mięso to uchodzi za […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close