Piątek, 17 Sierpnia 2018 roku.

Ułatwienia w międzynarodowym handlu ziemniakami

W związku z wejściem w życie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 kwietnia 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms), począwszy od sezonu uprawowego 2017 r., ulegają zmianie zasady wysyłki ziemniaków z Polski do innych państw członkowskich Unii Europejskiej.

Wykorzystując fakt, że w ostatnich latach w istotny sposób udało się ograniczyć występowanie bakterii Cms w naszym kraju, zwłaszcza w profesjonalnych gospodarstwach towarowych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło z inicjatywą rewizji dotychczasowych zasad wysyłki ziemniaków z Polski na rynki innych państw członkowskich. Propozycje Polski były dyskutowane na forum UE, zarówno z przedstawicielami Komisji Europejskiej, jak i pozostałych państw członkowskich. Ostatecznie, w wyniku przeprowadzonych negocjacji, osiągnięto akceptację dla szeregu uproszczeń dotychczasowych zasad wysyłki polskich ziemniaków do krajów unijnych.

W związku z powyższym, wskazane wyżej rozporządzenie wprowadza następujące ułatwienia w wysyłce ziemniaków:

  • możliwość wysyłania bulw ziemniaków bez konieczności ich badania, jeżeli pochodzą one z gospodarstwa uznanego przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa za miejsce produkcji wolne od bakterii Cms;
  • w przypadku wysyłki ziemniaków do innych państw członkowskich na dotychczasowych zasadach, pobieranie do badań na obecność bakterii Cms prób o wielkości 200, a nie jak do tej pory 400 bulw z każdych 25 t, co dwukrotnie ograniczy koszty takich badań;
  • odstąpienie od obowiązku plombowania środka transportu, którym wysyłane są z Polski ziemniaki. 

Gospodarstwa, które już dzisiaj spełniają wymagania konieczne dla uzyskania statusu miejsca produkcji wolnego od bakterii Cms (wysadzanie jedynie bulw ziemniaka o potwierdzonej urzędowymi badaniami zdrowotności, przestrzeganie określonych w rozporządzeniu zasad higieny fitosanitarnej), powinny ubiegać się o jego uzyskanie. W celu uznania miejsca produkcji za wolne od bakterii Cms będą mogły bowiem zostać wykorzystane dane będące w posiadaniu Inspekcji, dotyczące działań podejmowanych przez producentów rolnych w poprzednich sezonach uprawowych.

Jednocześnie należy przypomnieć, że jedynie stałe podnoszenie standardów fitosanitarnych w produkcji przez wszystkich producentów pozwoli na dalsze ograniczenie występowania bakterii Cms, co z kolei pozwoli w przyszłości na całkowite zniesienie dodatkowych wymagań obowiązujących przy wysyłce polskich ziemniaków. Szczególnie istotna jest tu dbałość o zdrowotność materiału wykorzystywanego do nasadzeń, której gwarancję dają jedynie sadzeniaki ziemniaka zaopatrzone w paszport roślin lub bulwy ziemniaka z tzw. „samozaopatrzenia”, poddane urzędowym badaniom na obecność bakterii Cms.

Źródło: MRiRW

Artykuły powiązane

  • Rozporządzenie dotyczące zwalczania CmsRozporządzenie dotyczące zwalczania Cms W związku z wejściem w życie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 kwietnia 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w […]
  • Problemy<br> na rynku warzywProblemy
    na rynku warzyw
    W związku z powtarzającymi się sygnałami o problemach występujących w obrocie towarami rolno-spożywczymi, w szczególności […]
  • Rolnicy wznowili protestyRolnicy wznowili protesty Podrabianie polskiej żywności, szkody spowodowane przez dzikie zwierzęta oraz niskie ceny towaru – to największe problemy […]
  • Narada Głównego inspektora<br> z wojewódzkimiNarada Głównego inspektora
    z wojewódzkimi
    W dniach 27-28 kwietnia 2017 r. odbywa się narada Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa z wojewódzkimi […]
  • Ziemniaki z Egiptu<br> na cenzurowanymZiemniaki z Egiptu
    na cenzurowanym
    W ziemniakach pochodzenia egipskiego wykryto groźną dla upraw bakterię, dlatego Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał wniosek do […]
  • Monitoring wód <br> pod kątem bakteriiMonitoring wód
    pod kątem bakterii
    Bakteria Ralstonia solanacearum jest groźnym obiektem kwarantannowym porażającym ziemniaka, pomidora, paprykę oraz pokrewne gatunki […]
  • Wyniki kontroli<br> jakości warzywWyniki kontroli
    jakości warzyw
    Zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami zostały zintensyfikowane działania kontrolne na rynku owoców i warzyw, w tym także […]
  • Kontrole<br> na rynku warzywKontrole
    na rynku warzyw
    Trwają prace nad poprawą sytuacji na rynku warzyw. Zintensyfikowane zostały działania kontrolne przez Inspekcję Jakości Handlowej […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close