Zanieczyszczenia w żywności
W artykule przedstawiono akty prawne obowiązujące zarówno w Unii Europejskiej, jak i w Polsce, dotyczące bezpieczeństwa żywności, co wiąże się m.in. z ochroną konsumentów przed zanieczyszczeniami, które mogą znaleźć się w produktach żywnościowych. Przedstawiono również sposoby, jak w domu zapobiegać zanieczyszczeniom bądź nawet częściowo je usuwać z żywności.
Podstawowym aktem prawnym w zakresie bezpieczeństwa żywności na poziomie Unii Europejskiej, jest rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r., ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. UE L 31 z 1.2.2002 z późniejszymi zmianami; ostatnia – rozporządzenie Nr 652/2014 z dnia 15 maja 2014 r.).
Natomiast, podstawowym krajowym aktem prawnym w tym obszarze jest ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz. U. z 2017 r., poz. 149), która określa wymagania i procedury niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności w zakresie wymagań zdrowotnych, wymagań dotyczących zasad higieny w przetwórstwie spożywczym oraz reguluje kwestie związane z urzędową kontrolą żywności w Polsce.
Żywność znajdująca się na rynku, musi spełniać m.in. wymagania mikrobiologiczne oraz wymagania w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów substancji zanieczyszczających czy pozostałości pestycydów. W przypadku niespełnienia choćby jednego z tych wymagań, taka żywność jest środkiem spożywczym szkodliwym dla zdrowia lub życia człowieka i nie może być wprowadzona do obrotu.
Przepisy prawne dotyczące zanieczyszczeń żywności
Podstawowy akt prawny: rozporządzenie Rady Nr 315/93/EWG z dnia 8 lutego 1993 r. ustalające procedury wspólnotowe dla zanieczyszczeń w żywności (Dz. Urz. UE L 37 z 13.2.1993 z późniejszymi zmianami).
Akty prawne określające maksymalne dopuszczalne poziomy substancji zanieczyszczających i pozostałości pestycydów to:
-
rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006) oraz 26 rozporządzeń zmieniających ww. rozporządzenie, wydanych w latach 2007–2016 (ostatnie: rozporządzenie Nr 2016/239 z 19 lutego 2016 r. [Dz. Urz. UE L 45 z 20.2.2016]). Przepisy te określają maksymalne poziomy metali szkodliwych dla zdrowia (kadm, ołów, rtęć), cyny i arsenu nieorganicznego, 3-monochlopropano-1, 2-diolu (3-MCPD), azotanów, cytryniny, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), dioksyn i polichlorowanych bifenyli (PCB) o działaniu podobnym do dioksyn, melaminy, ochratoksyny A, aflatoksyn (B1, M1 oraz sumy B1, B2, G1 i G2), patuliny, toksyn Fusarium (deoksyniwalenol, zearalenon, toksyny T-2 + HT-2 oraz fumonizyny B1 + B2), alkaloidów tropanowych, a także kwasu erukowego i przetrwalników buławinki czerwonej (sporysz);
-
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 396/2005 z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 70 z 16.3.2005) wraz z trzema rozporządzeniami wprowadzającymi załączniki do wymienionego rozporządzenia. W latach 2008–2017 wydano prawie 105 rozporządzeń zmieniających rozporządzenie Nr 396/2005 (ostatnie: rozporządzenie Nr 2017/983 z 9 czerwca 2017 r. [Dz. Urz. UE L 148 z 10.6.2017]). Dokumenty te określają maksymalne dopuszczalne poziomy ok. 1000 związków (pestycydy, ich metabolity i produkty rozpadu) w ponad 230 produktach roślinnych i zwierzęcych.
Akt prawny określający kryteria mikrobiologiczne to:
-
rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005 z późn. zm.). Rozporządzenie to określa kryteria mikrobiologiczne dotyczące niektórych mikroorganizmów, m.in. Listeria monocytogenes, Salmonella, Enterobacter sakazakii, bakterii z rodziny Enterobacteriaceae (w tym Escherichia coli, bakterii tlenowych i gronkowców koagulazo-dodatnich.
Nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Polsce
Cała żywność, produkowana i wprowadzana do obrotu na polski rynek, powinna być bezpieczna. Na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego („od pola do stołu”), muszą być podejmowane działania zmierzające do zapewnienia jej bezpieczeństwa. Jak wynika z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002 (Dz. Urz. UE L 31 z 1.2.2002 z poźn. zm.), całkowitą odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności ponosi przedsiębiorca sektora spożywczego.
Zapewnienie bezpieczeństwa żywności dostępnej na terenie naszego kraju, jest jednym z podstawowych celów systemu ochrony zdrowia, a więc działania producentów surowców i żywności, jak również jednostek administracyjnych i naukowych. Każdy konsument jest chroniony na wiele sposobów, m.in. poprzez stosowne przepisy prawne oraz system urzędowej kontroli żywności, którego głównym zadaniem jest egzekwowanie przestrzegania, na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywności, wymagań zawartych w ustawodawstwie żywnościowym.
W Polsce, nadzór nad bezpieczeństwem żywności, sprawują organy urzędowej kontroli żywności, przede wszystkim Państwowa Inspekcja Sanitarna, która kontroluje głównie żywność pochodzenia niezwierzęcego produkowaną i importowaną oraz żywność pochodzenia zwierzęcego znajdującą się w handlu detalicznym oraz Inspekcja Weterynaryjna, do zadań której należy m.in. nadzór nad produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego.
Oprócz działalności kontrolnej prowadzonej przez organy urzędowej kontroli, w Polsce od wielu lat prowadzone są badania monitoringowe w zakresie zawartości wybranych substancji zanieczyszczających w surowcach roślinnych i zwierzęcych oraz w żywności. Działania te również przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z ewentualnego spożycia żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej.
Należy podkreślić, że dzięki prawidłowo prowadzonym działaniom na wszystkich etapach produkcji i obrotu produktami spożywczymi, czyli „od pola do stołu”, a także bieżącej kontroli sprawowanej przez organy urzędowej kontroli, żywność znajdująca się na polskim rynku powinna być bezpieczna dla konsumentów.
Przykładowe sposoby zapobiegania zanieczyszczaniu żywności
-
Podejmujmy świadome decyzje kupując produkty spożywcze.
-
Nie kupujmy żywności na zapas. Ryzykujemy, że część tego zapasu zmarnuje się.
-
Nie kupujmy żywności niewiadomego pochodzenia! Nie dajmy się skusić znacznie niższym cenom. Pamiętajmy: „Lepiej wydać na piekarza niż na aptekarza”.
-
Sprawdzajmy na etykietach produktów datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia. Nie jedzmy żywności przeterminowanej.
-
Stosujmy wyłącznie naczynia oraz pojemniki przeznaczone do kontaktu z żywnością. Sprawdzajmy ich oznakowanie. Przyrządzajmy żywność zgodnie z zaleceniami producentów podanymi na opakowaniu, dotyczącymi m.in. wykorzystywanego sprzętu, czasu i temperatury obróbki termicznej.
-
Do zamrażania lub podgrzewania żywności w mikrofalówce stosujmy naczynia i pojemniki przeznaczone wyłącznie do tego celu. Sprawdzajmy ich oznakowanie.
-
Myjmy i obierajmy starannie owoce i warzywa. Możemy wtedy usunąć część zanieczyszczeń znajdujących się na ich powierzchni bądź tuż pod skórką.
-
Nie zanieczyszczajmy środowiska, bo jego stan w znacznym stopniu wpływa na to, co jemy.
-
Nie wyrzucajmy śmieci gdzie popadnie. Zutylizowane we właściwy sposób śmieci, to korzyść dla nas wszystkich – nie tylko zdrowsza żywność, ale również środowisko.
Źródło: IŻŻ NCEŻ/mgr inż. Iwona Gielecińska