Sobota, 21 Lipca 2018 roku.

Targi Gulfood 2018

W Dubaju trwają Międzynarodowe Targi Gulfood 2018. Polskiej delegacji wizytującej wystawę przewodniczy sekretarz stanu Zbigniew Babalski.

Targi odbywają się w Dubai World Trade Center. Podczas ostatniej edycji, imprezę odwiedziło ponad 95 000 przedsiębiorców ze 120 krajów, a swoje produkty zaprezentowało ponad 5000 wystawców. Jest to prestiżowe wydarzenie B2B, które jest niezwykle ważne dla polskich eksporterów.

Celem wizyty jest promocja polskiej żywności wysokiej jakości oraz przeprowadzanie rozmów na temat możliwościom rozwoju eksportu polskich produktów rolno-spożywczych na rynek emirackim.

Pierwszy dzień wizyty przebiegał pod znakiem spotkań z przedstawicielami administracji rządowej Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Wiceminister Babalski przeprowadził rozmowy z wiceministrem gospodarki Abdullahem Al Salehem oraz ministrem stanu ds. bezpieczeństwa żywności Mariam Al Mehairi. Uczestniczył także w uroczystości otwarcia polskiego stoiska narodowego. Stoisko to stanowi wsparcie polskich przedsiębiorców, którzy prezentują swoją ofertę podczas tegorocznej edycji Gulfood.

Polskiemu wiceministrowi, podczas wizyty w Dubaju, towarzyszy m.in. Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk oraz Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Andrzej Chodkowski.

W 2017 roku w wydarzeniu wzięło udział 42 wystawców z Polski. 

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • Budowa marki eksportowejBudowa marki eksportowej Promocja polskiej żywności, poprzez utrwalanie jej jako marki, powinna odbywać się przede wszystkim na rynkach odległych, na […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • Strategia promocji żywnościStrategia promocji żywności "Polska smakuje" - to hasło, z którym ma kojarzyć się promocja naszej żywności na świecie podkreślał Jacek Bogucki, […]
  • Sytuacja na rynku ziemniaka w PolsceSytuacja na rynku ziemniaka w Polsce Sekretarz stanu Jacek Bogucki i Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Andrzej Chodkowski przedstawili 7 marca br. […]
  • Bezpieczeństwo żywności priorytetemBezpieczeństwo żywności priorytetem Najważniejsze jest bezpieczeństwo żywności! –  główny inspektor PIORiN przedstawił na spotkaniu z wojewódzkimi […]
  • Ambrozja smakuAmbrozja smaku Przedstawiciele Korpusu Dyplomatycznego po raz kolejny poznawali walory polskiego mięsa w ramach projektu ,,Polskie Mięso - […]
  • Rok w rolnictwieRok w rolnictwie Walka o bezpieczeństwo żywności i z ASF, anomalie pogodowe czy uwolnienie rynku cukru. Mijający rok był pełen wyzwań w rolnictwie. O […]
  • Groźba likwidacji trzody?Groźba likwidacji trzody? Raportowi Najwyższej Izby Kontroli pt. "Realizacja programu bioasekuracji jako element zwalczania afrykańskiego pomoru świń", […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close