Marnujemy żywność!
Co roku wyrzucamy 9 ton żywności – wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności. Czas na bardziej racjonalne planowanie zakupów. Tym bardziej, że w ubóstwie żyje ponad 2,5 mln z nas.
Blisko 1/3 Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność – wynika z raportu "Nie marnuj jedzenia 2016" Federacji Polskich Banków Żywności. Czteroosobowa rodzina w skali roku wyrzuca do kosza żywność wartą nawet 2 tys. zł.
– Polacy muszą nauczyć się robić zaplanowane zakupy. Wychodzić z domu z listą niezbędnych produktów. Najważniejsze jest planowanie swojego menu na cały tydzień bądź na kolejne kilka dni. Wcześniej należy też przejrzeć lodówkę, szafy, zapasy, żeby sprawdzić, co już mamy – radzi Magdalena Wech, ekspertka do spraw zakupów.
Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).
Przez zbyt duże zakupy robimy zapasy i nie zawsze jesteśmy w stanie wszystko zjeść przed upływem terminu przydatności do spożycia.
– Polacy niejednokrotnie chętnie dają się skusić na promocje w sklepach, a nie myślą o tym, że nierzadko produkty przecenione mają krótszy termin przydatności do spożycia. Zapominamy też o umiejętnym przechowywaniu żywności. Takie produkty, jak wędliny czy mięso, wymagają przecież niskich temperatur i dlatego powinny trafiać do lodówki – dodaje Małgorzata Wech.
W Polsce ok. 9 milionów ton żywności trafia co roku na śmietnik, a wiele osób wciąż nie stać na zakup podstawowych produktów. W tzw. skrajnym ubóstwie żyje ponad 2,5 mln z nas, którzy są zmuszeni korzystać z pomocy Banków Żywności.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin